Syksyn suurena riesana tunnettu päätäi on sitkeästi tarttuva kiusankappale. Lääkäri kertoo, miten täit tarttuvat ja kumpi sukupuoli ongelmasta kärsii useammin.
Infektiotautien erikoislääkäri Hannele Kotilainen Helsingin kaupungin epidemiologisesta toiminnasta kertoo, että päätäitapaukset päiväkodeissä ovat tänä syksynä pysyneet viime vuoteen nähden suunnilleen samanlukuisina.
– Helsingissä on noin havaittu 30-50 täitapausta päiväkodeissa kuukauden aikana. Määrissä on ollut hienoista nousua, aiemmin oli vain noin 30 tapausta per kuukausi.
Kouluista tapauksia ilmoitetaan Kotilaisen mukaan vai yksittäisiä, sillä päätäit ovat pääasiassa päiväkoti-ikäisten ongelma.
Yleisin aika päiväkotien täiepidemioille on juuri kesän loppuessa elo-, syys- ja vielä lokakuussakin.
– Se, että tulee epidemioita, johtuu siitä, että koulut alkavat ja ollaan yhdessä. Kun kesä koittaa ja päiväkodit ovat tauolla heinäkuussa, niin tapaukset selkeästi vähenevät.
Täi tarttuu leikissä – tytöt alttiimpia
Kotilaisen mukaan täiden tarttuminen riippuu täiden määrästä päässä. Todella suuri määrä kiusankappaleista tekee tartunnasta toki helpompaa ja näin myös leviää mutkattomammin päiväkotiryhmissä. Pienemmissä katraissa täit on helpompi havaita ja hoitaa, eikä tartunta näin pääse laajaksi.
Täit tarttuvat yleisimmin päiväkodeissa lasten leikeissä.
– Päät ja hiukset siinä koskettavat toinen toisiaan, siinä se lähinnä tarttuu. Välillinen tartunta päähineiden ja vuodevaatteiden kautta on hyvin rajallinen, eikä kovinkaan iso ongelma.
– Kaikkein alttiimpia täitartunnoille ovat päiväkoti-ikäiset lapset ja 7-11-vuotiaat. Etenkin tytöt saavat helpommin infektioita jostain syystä – jopa aikuiset naisetkin saavat niitä herkemmin kuin miehet, Kotilainen sanoo tilastojen kertovan, ja ettei syytä erikoiseen ilmiöön tunneta.
Päätäi on Kotilaisen mukaan lisääntyjänä nopea. Naaras munii neljän viikon aikana 100-150 munaa, jotka se jotka se kiinnittää hiusjuureen kiinteällä, hyvin tarttuvalla liima-aineella.
– Hiuksessa on ihan tarkka kohta, mihin se ne kiinnittää: se on 1,5 senttimetriä päänahasta hiuksessa, että lämpötila on juuri sopiva, noin 28-30 astetta, ja että kosteus on sopiva, ettei paikka ole liian kylmä eikä kuiva, Kotilainen kuvaa.
– Saivareet kuoriutuvat runsaan viikon sisällä, ja saavuttavat sukukypsyyden noin kahden viikon sisällä. Ellei niitä huidota pois, lisääntyvät ne siis melko herkästi.
Lue myös:
Annimari Pasanen / MTV3