Miksi täit ja kihomadot leviävät päiväkodeissa, vaikka hygienia on nykypäivänä hyvää? ”Ei vaikuta mitenkään, onko pessyt hiuksensa”

täi
Täit leviävät helposti lähikosketuksessa, esimerkiski pipojen välityksellä päiväkodeissa ja kouluissa. Shutterstock
Julkaistu 28.08.2018 06:57
Toimittajan kuva

Anu Punkari

anu.punkari@mtv.fi

@Punkaria

Päätäit ja kihomadot ovat jokavuotinen riesa kouluissa ja etenkin päiväkodeissa. Moni vanhempi on kyllästynyt varsinkin ikuiseen täikierteeseen, sillä epidemia saattaa jyllätä lapsen päiväkodissa jopa useaan otteeseen vuodessa. Täit aiheuttavat melkoisen hoitorumban kotona, kun koko perheen hiukset, lelut ja liinavaatteet pitää pestä, vaihtaa ja tuulettaa.

Espoon kaupunginepidemiologi Helene Laurent rauhoittelee ongelman kanssa painivia vanhempia.

– Täit ja kihomadot ovat kuitenkin vain viattomia vaivoja. Ne eivät aiheuta mitään sairauksia, vaan niiden poissa pysyminen on enemmänkin mukavuuskysymys, hän sanoo.

Päätäitä ja kihomatoja on kautta aikojen ollut esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa. Niitä ei koskaan ole pidetty minään pahoina olentoina, vaan kansanviisauskin sanoo, että "elinvoimaisella ihmisellä on päässä täitä". Päätäistä ja kihomadoista on miltei mahdotonta päästä eroon kokonaan.

– Ne ovat ikuisuuskysymys, Laurent sanoo.

"Ei kansanterveydellinen ongelma"

– Ne eivät ole mikään yleisvaarallinen infektio, eikä niistä aiheudu kansanterveydellistä vaaraa. Siksi niiden esiintyvyyttä esimerkiksi nykypäiväkodeissa ei tilastoida mitenkään, Laurent sanoo.

Päätäit ja kihomadot ovat kuitenkin kiusallisia otuksia päiväkodeissa ja kouluissa. Hygienia ei liity niiden esiintyvyyteen juuri mitenkään.

– Päätäihin hygienia ei vaikuta mitenkään eli se onko pessyt hiuksensa vaiko ei. Myöskään kihomadon esiintyvyys ei ole kiinni hygieniasta. Kihomadot saattavat kuitenkin levitä huonon hygienian, esimerkiksi pitkien kynsien ja likaisten käsien, välityksellä.

Nopea ja tehokas hoito auttaa 

Täistä ja kihomadoista ei siis Laurentin mukaan aiheudu muuta kuin harmia. Ne ovat epämukavia ja aiheuttavat kantajalleen kutinaa.

Jos koulussa tai päiväkodissa havaitaan täitä, vanhemmille annetaan hoito-ohjeet niiden poistamiseksi. Samoin vanhempia kehotetaan ilmoittamaan täi- ja kihomatohavainnoistaan päiväkotiin tai kouluun.

– Nopealla ja tehokkaalla hoidolla epidemia saadaan varmimmin katkaistuksi, Laurent sanoo.

Soittokierros muutamaan Helsingin, Espoon ja Vantaan päiväkotiin osoittaa, että täitä ja kihomatoja on ollut lähes kaikissa päiväkodeissa, useamman kerran vuosittain.

Omat vaatelokerot auttavat 

– Näistä on puhuttu ja kirjoitettu niin paljon, että vanhemmat osaavat suhtautua niihin rauhallisesti, kertoo päiväkodin johtaja Sanna Korpisalo Vantaalta.

Hän kertoo, että heidän päiväkodissaan päätäiden leviämistä on pystytty estämään hyvin esimerkiksi omilla vaatelokeroilla.

– Kun pipot ja lapaset ovat omissa lokeroissaan, eivät ne sekoitu, eivätkä täitkään leviä niin helposti, Korpisalo sanoo.

Hän kuitenkin arvelee, että kihomatoja ja täitä tulee aina olemaan. Päiväkodeissa käyvien lasten määrä on vain vuosikymmenten aikana kasvanut. Siellä missä on ihmisiä, on täitä ja kihomatojakin. 

THL: Mikä on päätäi ja miten se hoidetaan?

THL: Mikä on kihomato ja miten se hoidetaan?

Täiden ja kihomatojen lisäksi myös flunssat leviävät päiväkodeissa näin syksyn tullen. Katso tästä vinkit flunssan taltuttajasmoothien tekoon!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa