Asiantuntija ei usko Trumpin puheen yhdistävän kansaa: "Mielenkiintoista, miten Twitter-Trump reagoi jälkimaininkeihin"

trump-epa-310118
Julkaistu 31.01.2018 09:55
Toimittajan kuva

Jouni Sipilä

jouni.sipila@mtv.fi

Asiantuntijan mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyrki kansakunnan tilaa kuvaavan puheessaan esiintymään sovittelevasti.

Trump vetosi maan kumpaankin puolueeseen yhteistyön tekemiseksi ja listasi ensimmäisen presidenttivuotensa saavutuksia.

Puheen kuunnelleista amerikkalaista lähes puolet kertoi tuoreeltaan olevansa siihen tyytyväisiä.

Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Rani-Henrik Andersson ei kuitenkaan usko Trumpin mahdollisuuksiin yhdistää amerikkalaisia.

– Jakolinjat on syventyneet Trumpin aikana. Trump ei lainkaan paranna tilannetta omalla käyttäytymisellään.

Lue myös: 

Kirjeenvaihtajan kommentti: Teleprompteri-Trump on paljon mukavampi kuin Twitter-Trump – olisipa hän vain todellinen

– Nyt on mielenkiintoista nähdä miten Twitter-Trump reagoi puheen jälkimaininkeihin. Omalle kannattajajoukolleen hän on edelleen se Trump, joka tulee toteuttamaan lupauksensa. Yhdysvalloissa puhutaan Trump-uskovaisista ja siellä on kova Trump-kannattajakunta. Se porukka ei hätkähdä mistään ja pysyy Trumpin kannalla.

– Mutta sitten on taas toinen puoli, joka ei hänen taakseen tule, vaikka presidentti mitä tekisi.

Talouden hyvä kehitys Trumpin laariin

Anderssonin mielestä kannattajilleen Trump on edelleen mies, joka lupasi poistaa korruption, saada poliittisen eliitin kuriin ja tuoda työpaikkoja.

– Varmasta talouden hyvä kehitys ja uusien työpaikkojen syntyminen sataa osaltaan Trumpin laariin. Sama vaikutus voi olla verouudistuksella joka laskee tavallisten kansalaisten veroja.

Trump on myös uhitellut Pohjois-Korean johtajat kanssa ja viime yön puheessaan hän sanoi uudistavansa Yhdysvaltain ydinaseistusta. Anderssonin mielestä yhteinen vihollinen saattaa yhdistää kansaa.

– Uhittelu ja lapsellinen twiittailu tuskin käännyttää Trumpin amerikkalaisia vastustajia hänen puolelleen. Kansaa ei yhdistä se, että keskustallaa siitä, kenellä on suurin ydinasenappula.

Maahanmuuttokiista asettaa haasteita

Andersson pitää Trumpin seuraavana haasteena maahanmuuttokiistan ratkaisua. Trump on halunnut rajoittaa pakolaisten vastaanottamista ja heikentää lapsena Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten asemaa. Kiistasta seurasi budjettikriisi, joka sulki julkisen hallinnon virastoja Yhdysvalloissa.

Virastot ovat nyt auki 8. helmikuuta saakka, johon mennessä siirtolaisohjelmasta pitäisi löytää sopu.

Lue myös: 

Yhdysvaltain hallinnolta loppuivat rahat – näin vaikuttaa ihmisten arkeen

– Trump on tullut vastaan siirtolaisten oikeuksissa, mutta hän liittää edelleen sopimukseen Meksikon muurin, jota demokraatin eivät hyväksy. On täysin mahdollista, että hallinto menee jälleen kiinni.

Trump on puhunut persläpimaista ja käyttää jatkuvasti alatyylisiä ilmaisuja etenkin Twitter-viesteissään.

– Se on Trumpin toiminnassa täysin käsittämätöntä. Vaalikampanjan aikana ensimmäiset alatyyliset ilmaisut vähän naurattivat, mutta nyt hän on Yhdysvaltain presidentti.

– Tuntuu hämmästyttävältä, että sellainen hyväksytään ja sallitaan. Varmaan monet hänen kannattajistaan ovat tyytyväisiä ja kokevat Trumpin puhuvan heidän kieltään, Andersson sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat