Millä aloilla on huutavin pula työvoimasta – pääseekö niihin töihin yli 55-vuotiaskin? "Meillä on usein vähemmän sairauslomia kuin muilla"

10:35imgMillä aloilla on huutavin työvoimapula juuri nyt?
Julkaistu 20.08.2024 06:02
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Tasa-arvoa edistävän 55 Rise and Shine -liikkeen perustaja Reetta Rajala kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että työkokemus ja ikä ovat voimavaroja.

Tilastokeskus julkaisi eilen tiedot avoimista työpaikoista. Samalla selvisi millä aloilla on työvoimapula. 

Suomessa oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä noin 47 000 vapaata työpaikkaa. Vuotta aiemmin niitä oli selvästi enemmän, noin 53 000. Valtaosa avoimista työpaikoista sijaitsee Helsingin ja Uudenmaan alueella. 

Eniten avoimia työpaikkoja oli julkisessa hallinnossa, koulutuksessa, terveys- ja sosiaalipalveluissa, kaupoissa, kuljetusaloilla ja majoitustoiminnoissa. 

Tasa-arvoa edistävän 55 Rise and Shine -liikkeen perustaja Reetta Rajala kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa olevansa surullinen siitä, että avointen työpaikkojen määrä on pienentynyt. 

– Se kertoo siitä, ettei vielä olla nousemassa kuopasta. Olen iloinen siitä, että rakennusalalla avoimia työpaikkoja alkaa taas olla. 

Ikä ja osaaminen voimavarana

Rajala kertoo ajattelevansa niin, ettei sellaista alaa olekaan, jolle yli 55-vuotias ei sopisi. Hän kuitenkin lisää, että hyvin fyysiset työt saattavat olla hankalampia.

– Kyllähän me ollaan tosi hyvässä kunnossa nykyään fyysisesti. Me olemme motivoituneita, sitoutuneita ja tuottavia, Rajala sanoo.

Hän kertoo toivovansa että tehtäviin palkattaisiin aina sopivin henkilö. 

– Kyllähän tosi monessa paikassa palkataan se sopivin, joka usein on 55 vuotta täyttänyt pitkällä kokemuksellaan. 

Rajala kertoo kokemusta olevan kahdenlaista. 

– Se on sekä sitä substanssiosaamista, jota on kertynyt tekemisestä ja näkemisestä. Samaan aikaan se on myös elämänkokemusta.

Rajala kertoo, että elämänkokemuksen ja eri elämänvaiheiden kokemisen jälkeen osaa paremmin auttaa nuoria vaikeiden tilanteiden yli ja mentoroimaan heitä. 

Ikäsyrjintä osana vanhentuneita käsityksiä 

Hän uskoo ikäsyrjinnän olevan osittain peräisin vanhentuneista käsityksistä koskien eläkejärjestelmää.

– Vielä kuvitellaan, että työnnetään nämä tästä eläkeputkeen ja heillä on siellä kaikki hyvin. Kuvitellaan myös, että 55-vuotiaista joutuisi maksamaan erilaisia eläke- ja sairausmaksuja ja muita juttuja. Itse asiassa meillä on usein vähemmän sairauslomia kuin muilla. 

Rajala sanoo, että yli 55-vuotiaissa on hajontaa.

– Voi olla, että joku on tosi joustava, kun taas joku toinen haluaa hoitaa lapsenlapsiaan. Olemme yhtä lailla heterogeeninen porukka, mutta yhtä lailla tosi hyvää kamaa työnantajille. 

Rajala muistuttaa, että syrjintä on laitonta.

– Pyrimme siihen, että Suomessa jokainen voi tehdä työtä niin pitkään kuin haluaa. 

Hän kertoo, että 55 Rise and Shine -liike on saanut paljon aikaiseksi ja pyrkii vaikuttamaan myös suoraan päättäjiin. 

– Ikädiversiteetti on menestyksen tae, Rajala kertoo. 

Lue lisää: Reetta, 57, kertoo, miksi työelämän ikäsyrjintä on väärin ja miksei siinä ole järkeä

Headhunter soitti Reetta Rajalalle ja sanoi tämän olevan liian vanha työtehtävään – "Vähän hätkähdin kyllä"

Tuoreimmat aiheesta

Työ