Asiantuntijalta hurja varoitus Venäjän aikeista: Näin Suomi menisi sekaisin

Venäjä pyrkii hybridioperaatioillaan vähentämään länsimaiden vaikutusvaltaa ja heikentämään niiden kilpailukykyä, sanoo MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen.

Yhtenä esimerkkinä Savolainen mainitsee Venäjän toimet, jotka vaikuttaisivat logistiikkakustannuksiin ja sitä kautta kilpailukykyyn.

Isompana Venäjän tavoitteena Savolainen näkee järjestelmähäiriöiden aiheuttamisen Suomessa tai koko Euroopassa, joka voisi hänen mukaansa tulla kyseeseen "jossain vaiheessa".

– Niillä saataisiin kansakuntia sellaiseen tilanteeseen, että heitä ei kiinnosta ulkopolitiikka yhtään, kun omat asiat eivät toimi.

Ongelmat voisivat liittyä sähköntuotantoon, maksuliikenteeseen tai elintarvikkeiden toimitukseen.

– Sellaisissa tilanteissa päätöksentekokyky putoaa, ja esimerkiksi kyky laittaa asevoimat liikkeelle saattaa hidastua.

Venäjä seuraa länsimaiden reaktioita

Jo nyt Venäjä yrittää Savolaisen mukaan aktiivisesti etsiä kohteita, joihin iskemällä se saisi merkittäviä vaikutuksia aikaiseksi.

Samalla Venäjä katsoo, miten Suomi ja länsimaat reagoivat sen toimintaan.

Savolainen kuitenkin huomauttaa, että toistaiseksi Venäjää on hankala syyttää suoraan mistään hybridioperaatiostaan.

Venäjän aseena maahanmuuttokriisi

Pahimmassa skenaariossa Venäjä pyrkisi saamaan Suomen sekaisin tai rapautettua Suomen maineen EU:ssa tai Natossa ja toivoa, että niiden tuki Suomelle romahtaisi.

– Yksi miten tällaisen tilanteen voisi saada, olisi painajaismainen maahanmuuttokriisi ja sen järjestäminen Suomeen, Savolainen toteaa.

– Nämä liittyvät valitettavasti siihen, että isommassa kuviossa jossain vaiheessa saattaa tulla muitakin sotia Eurooppaan kuin Ukrainan sota.

Lue myös:

    Uusimmat