Asiantuntijoiden mukaan polttopallo rohkaisee lapsia kiusaamiseen, käy ilmi kanadalaismedioiden artikkeleista.
Pihapelit ja -leikit kuuluvat osaksi huoletonta lapsuutta – ja miksei aikuisuuttakin. Kirkonrotta, kymmenen tikkua laudalla, lipunryöstö – onhan näitä.
Yleinen oletus on, että leikit auttavat lasta kehittämään mielikuvitustaan ja luomaan kaverisuhteita. Asiantuntijoiden mukaan todellisuus voi kuitenkin tiettyjen leikkien ja pelien kohdalla olla aivan toinen.
Useiden asiantuntijoiden mukaan nyt on oikea aika keskustella siitä, sopivatko kaikki pihaleikit kouluympäristöihin niiden haittavaikutusten vuoksi, kertoo Global News.
Esimerkiksi polttopallon koetaan olevan vastaan niitä arvoja, joita on viime vuosina haluttu viedä maailmanlaajuisestikin eteenpäin. Tällaisia arvoja ovat muun muassa tasa-arvo ja erilaisuuden hyväksyminen.
LUE MYÖS: Lasten vaarallisia "leikkejä" tulee poliisin tietoon viikoittain – Poliisi: Jos tavoitteena on pahoinpidellä ihmistä, siihen pitäisi pystyä puuttumaan ennalta
Polttopallo rohkaisee kiusaamiseen
Kanadan Vancouverissa sijaitsevan Congress of the Humalnities and Social Sciences -laitoksen tutkimustulosten mukaan polttopallo voi olla haitallinen leikki lapsille. Sen uskotaan nostattavan kiusaamisen ilmapiiriä.
Jos polttopallo on sinulle vieras pihaleikki, voit tutustua sen suomalaisiin sääntöihin täältä.
Siinä, missä polttopallo on Suomessa pikemminkin hauskanpitoa ja leikkimielinen pihaleikki, Pohjois-Amerikassa polttopallo on joukkue- ja urheilulaji. Sen säännöt ovat huomattavan erilaiset kuin Suomessa. Säännöt voivat myös vaihdella eri järjestäjien toimesta.
Yksinkertaisuudessaan: Pohjois-Amerikassa polttopallossa on kaksi 6 hengen joukkuetta vastakkain. Pelikenttä on suorakulmion muotoinen ja se on jaettu kahteen osaan.
Pelissä on yhteensä kuusi palloa, joilla joukkueet pyrkivät polttamaan toisen joukkueen pelaajia osumalla heihin pallolla. Joukkue, joka onnistuu polttamaan toisen joukkueen kaikki pelaajat, on voittaja.
Voit tutustua pelin tarkempiin sääntöihin esimerkiksi täältä.
Asiantuntijat uskovat, että peli saa lapset kiinnittämään huomionsa ihmisten ulkoisiin seikkoihin ja fyysisiin ominaisuuksiin väärällä ja haitallisella tavalla. Kaikkein kilpailuhenkisimmät pelaajat pyrkivät eliminoimaan heikoimmat pelaajat ensimmäisinä. Tällöin kömpelöimmät, hitaimmat ja muulla tapaa heikoimmat osanottajat tiputetaan pelistä ensimmäisten joukossa.
Tämä ilmiö näkyy jo ennen varsinaisen pelin aloittamista joukkuejaon aikana. Voitontahtoiset pelaajat haluavat joukkueestaan mahdollisimman vahvan, ja siksi heikoimmat pelaajat valitaan viimeisinä.
Koska kyseessä on peli, jossa ihmiskehoa käytetään maalitauluna, peli voi sen edetessä olla toisille lapsille todella stressaava.
Asiantuntijoiden mukaan polttopallo nostattaa kiusaamisen ilmapiiriä, eikä siksi sovi kouluihin.Shutterstock
LUE MYÖS: Lasta kiusataan koulussa, miten asiaan pitäisi puuttua? Asiantuntijat tietävät, ettei ongelmaan ole täsmälääkettä: "Usein on vaikeaa nimetä yhtä pahiskiusaajaa"
Onko huoli täysin aiheellinen?
Polttopallo on tällä hetkellä kielletty joissakin amerikkalaiskouluissa. Ainakaan toistaiseksi Kanadassa ei ole seurattu naapurimaan esimerkkiä.
Vanhemmuuteen erikoistunut asiantuntija Maureen Dennis haluaa toppuutella kriitikkoja: kaikissa urheilulajeissa ja peleissä on aina häviäjiä ja voittajia, mikä ei automaattisesti ole kytköksissä kiusaamiseen. Hän kannustaa mieluummin lapsia kokeilemaan erilaisia pelejä, leikkejä ja urheilulajeja.
Dennis haluaa myös muistuttaa, että epäonnistuminen ja häviäminen ovat yhtä tärkeitä oppimisen paikkoja siinä missä voittaminen ja onnistuminenkin – törmäähän ihminen vastaavanlaisiin tilanteisiin usein elämänsä aikana.
Myös liikuntakasvatuksen professori John Cairney jakaa samat ajatukset: polttopallon kieltäminen ei ole vastaus asiantuntijoiden huolenaiheelle.
– Fakta on se, että lapset voivat oppia paljon itsestään ja muista sekä kokea onnistumisen tunteita pelien ja leikkien kautta, hän perustelee.
Professori muistuttaa, että polttopallon kaltaisia fyysisiä kilpailutilanteita on myös muissa urheilulajeissa ja leikeissä. Sen sijaan, että peli kielletään, jatkossa tulisi miettiä, miten kiusaamista voidaan ehkäistä liikunnan ja urheilun avulla.
– Meidän tulee kannustaa lapsia löytämään heille itselleen sopivin liikuntamuoto, Cairney ehdottaa.
LUE MYÖS: Koulukiusaaminen on vähenemässä, mutta ongelma ei silti ole poistunut – aina opettajatkaan eivät pysty ratkaisemaan konflikteja: "Ulkopuolisen tuleminen paikalle on tärkeää"
Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!
Lähteet: Global News, CTV News, YouTube