Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on saanut ainakin yhdeksän verisuonitukosepäilyjä koskevaa haittavaikutusilmoitusta Astra Zenecan koronarokotteen saamisen jälkeen.
Ennen torstaita ilmoituksia ei ollut tullut yhtäkään. Uutiset Astra Zenecan koronarokotteen mahdollisesta haittavaikutuksesta levisivät maailmalla viime viikon loppupuolella.
Muun muassa Hollannissa, Tanskassa, Norjassa, Irlannissa ja Saksassa yhtiön koronarokotteen käyttö on keskeytetty väliaikaisesti.
– Mainostaminen toimii tässäkin tapauksessa, Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen kommentoi.
Lue myös: THL vahvistaa MTV Uutisille: Suomi jatkaa Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä
Fimean mukaan saadut ilmoitukset ovat tiedoiltaan niukkoja ja niistä on pyydetty lisätietoja. Tällä hetkellä käytettävissä olevien tietojen perusteella ei voida tehdä päätelmiä syy-seuraussuhteesta rokotteen saamisen ja verisuonitukosten välillä.
Näin ollen Suomen koronarokotusohjelmaa jatketaan toistaiseksi ennallaan. Euroopan lääkevirasto EMA on linjannut, että yhtiön koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu.
– Iso-Britanniassa käyttö on ollut merkittävän laajaa ja riskiä tällaiseen (verisuonitukokseen) ei ole nähty. Suomessa vielä erityisesti THL tekee datalouhintaa ja he ovat katsoneet, että näillä Astra Zenecan rokotteen saaneilla ihmisillä ei ole kohonnutta riskiä tällaisiin veritulppatapauksiin.
Britanniassa Astra Zenecan rokotteen on saanut yli 11 miljoonaa ihmistä.
– Siellä näitä verisuonitukostapauksia ei ole havaittu sen enempää, mitä olisi väestöpohjaisesti odotettu. Kyseessä ovat sairaudet ja ilmiöt, joita esiintyy normaalistikin, Kaukonen sanoo.