Suomessa ei ole havaittu mitään merkkiä siitä, että ihmiset eivät suostuisi ottamaan AstraZenecan koronarokotetta, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
Saksassa ja Britanniassa AstraZenecan rokotetta on jaettu odotettua vähemmän. Nyt rokotteita lojuu varastoissa.
Syynä menekkivaikeuksiin on ollut AstraZenecan huono maine, jonka takia ihmiset ovat jopa kieltäytyneet ottamasta rokotetta.
– Aivan yksittäisiä kommentteja on tullut, että haluttaisiin mieluummin RNA-rokote kuin AstraZeneca, mutta kun asiasta on keskusteltu, valtaosa on päättänyt ottaa rokotteensa.
– Massakieltäytymisistä ei ole mitään merkkiä, enemminkin ihmiset ovat olleet huolissaan, etteivät saa rokotetta, Nohynek kommentoi.
Tällä hetkellä Suomessa rokotettava ei voi vaikuttaa siihen, minkä rokotteen hän saa. THL:n ylilääkärin mukaan rokotteiden osalta jaetaan edelleen niukkuutta.
– THL:n suositus on antaa yli 70-vuotiaille RNA-rokote ja sitä nuoremmille AstraZenecan ja tällä suosituksella mennään toistaiseksi.
Syynä joidenkin maiden asettamiin AstraZenecan rokotteen käyttörajoituksiin on ollut riittämätön tutkimustieto rokotteen toimivuudesta iäkkämmillä. Tietoa on sittemmin saatu lisää.
Hanna Nohynekin mukaan tuore tutkimustieto kertoo, että AstraZenecan rokote on yhtä tehokas vakavaa tautimuotoa vastaan kuin RNA-rokotteetkin.
Ylilääkärin mukaan rokotesuositusten muuttaminen lennosta olisi logistisesti haastavaa, sillä kunnat ovat varanneet rokotusaikoja pitkälle eteenpäin.
Nohynekin mukaan kysymys siitä, kenelle mitäkin rokotetta annetaan, voi tulla ajankohtaiseksi huhtikuussa, kun keväämmällä käyttöön odotetaan uutta Janssenin adenovirusvektori-rokotetta.
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek uskoo, että Saksa olisi muuttamassa päätöstään niin, että AstraZenecan rokotetta annettaisiin myös iäkkäämmille, jotta rokotuskattavuutta saataisiin hilattua ylös.