Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.
Kysymys: Millaisia toimenpiteitä autolle voisi tehdä nyt, kun kerrankin olisi aikaa?
Vastaus: Koronavirus on mullistanut suomalaisten arjen. Iso osa ihmisistä on kotona. Jos seinät tuntuvat kaatuvan päälle ja kaipaa muutakin ajankulua kuin jatkuvien katastrofiuutisten seuraamisen netistä tai televisiosta, voi hyödyllistä ajankulua löytää auton kanssa puuhastelusta.
Renkaat
Varsinkin Etelä-Suomessa alkaa kesärenkaiden vaihto olla ajankohtaista. Mikäli omaa tarvittavat työkalut ja tietää, mitä pitää tehdä, voi renkaanvaihdon hyvin tehdä itse. Pienikin rahansäästö on monessa perheessä tarpeen näin lomautusten ja irtisanomisten ollessa arkipäivää.
Jos taas ei ole ihan varma siitä, mitä pitää tehdä, tai ei omista tarvittavia työkaluja, kannattaa renkaanvaihto jättää ammattilaisten huolehdittavaksi. Vaihtopaikaksi kannattaa näin pandemia-aikaan valita vastuuntuntoinen rengasliike, jossa pyritään toimimaan niin, ettei asiakkaiden tarvitse altistua henkilökunnalle tai toisilleen.
Markkinoilla on ajan hermolla olevia rengasliikkeitä, joissa asiointi onnistuu niin, että asiakas ajaa autonsa itse sisään halliin ja odottaa autossa sisällä vaihtotyön ajan. Sellaisessa rengasliikkeessä, jossa henkilökunnan edustaja ajaa koko päivän eri asiakkaiden autoja sisään ja ulos, en näinä päivinä asioisi, sillä pöpöt leviävät kuljettajan käsissä autosta toiseen. Pienikin auton siirto edellyttää käsillä koskemista ainakin oven ulko- ja sisäkahvoihin, oven sisäpuoliseen avausvipuun, vaihteenvalitsimeen ja ohjauspyörään.
Ennen alle vaihtoa kannattaa varmistaa, ovatko vanhat kesärenkaat riittävän hyvässä kunnossa vai olisiko syytä ostaa uudet? Lain mukaan renkaat täytyy vaihtaa uusiin viimeistään silloin, kun niiden urasyvyys on 1,6 millimetriä. Käytännössä 1,6 milliä on kuitenkin aivan liian vähän. Jos kesärenkaassa alkaa olla pintaa jäljellä alle 4 milliä on renkaasta viisaampi tehdä rengaskeinu lapsille tai laittaa se laituriin pollariksi (tässäkin pari hyvää vinkkiä ajankuluksi kotiin).
Mikäli on asioinut rengasliikkeessä ja päätyy jättämään renkaat säilytykseen, on syytä tarkastaa ja kirjata ylös myös säilytykseen jätettyjen renkaiden urasyvyydet. Alkusyksystä rengasliikkeistä usein soitellaan ja kaupitellaan hotelliasiakkaille uusia renkaita. Kun itsellä on tarkat muistiinpanot renkaiden kunnosta, ei uusia tule hankittua turhan aikaisin.
Renkaiden paikat on syytä merkitä pois alta otettaessa ja huomioitava vastaavat merkinnät alle laitettaessa: Viime kesän eturenkaat taakse ja takarenkaat eteen, pyörimissuuntaa vaihtamatta. Näin rengassarja saadaan kulumaan tasaisesti ja se kestää pidempään. Valitettavasti rengasliikkeissäkään asioitaessa tämä toimintatapa ei ole mikään itsestäänselvyys vaan asiakkaan pitää osata vaatia sitä. Jos on tilanne, että kaksi rengasta ovat selvästi parempia (eroa 2 mm tai enemmän) kuin kaksi muuta, on paremmat renkaat kuitenkin syytä laittaa vetotavasta riippumatta aina auton takapäähän.
Renkaidenvaihdon yhteydessä on tärkeää tarkastaa rengaspaineet – myös vararenkaasta. Vajaapaineisesta tai jopa tyhjästä vararenkaasta ei ole mitään apua. Samalla kannattaa varmistaa, että autosta löytyy vararenkaan kiinnittämiseen soveltuvat pultit tai mutterit sekä mahdollisten lukkopulttien avain.
Maskipeitto pois ja valot kuntoon
Mikäli autossasi on talvella ollut maskipeitto, on se syytä poistaa ennen kelien lämpenemistä. Hyvä ohje maskipeiton käyttöön on, että sitä käytetään talvirengaskauden ajan - siis asennetaan samalla, kun vaihdetaan talvirenkaat ja poistetaan kesärenkaita vaihdettaessa.
Kun auton ympärillä hääritään renkaita vaihdettaessa ja maskipeittoa irrotettaessa, onnistuu valojen toiminnan tarkastus siinä samalla varsin helposti. Mikäli polttimoita on rikki, pitää ne vaihtaa uusiin.
Tarkasta tuulilasin kunto ja puhtaus
Mikäli tuulilasi on vaurioitunut talven aikana, on se syytä korjauttaa tai tarvittaessa vaihtaa. Kevätauringon noustessa korkealle tuulilasin naarmuisuus tulee valitettavan hyvin esiin.
Näin pandemia-aikaan olen nähnyt ainakin muutamien vastuullisten autokorjaamoiden markkinoivan auton hakua ja palautusta kotoa. Kun auton hallintalaitteet ja ovenkahvat vielä desinfioidaan huolellisesti sen palautuessa asiakkaalle, on asioiminen hoidettu varsin vastuullisesti sekä palvelun tuottajan että auton käyttäjän näkökulmasta. Lasinvaihdon yhteydessä voi teettää autoon myös huollon, mikäli se on ajankohtainen ja onnistuu samaisessa firmassa.
Hyväkuntoinenkin lasi on kuitenkin syytä puhdistaa talven jäljiltä – myös sisäpinnalta.
Tuulilasinpyyhkimien sulat ovat saattaneet kokea kovia talven aikana. Kuluneet tai rikkoutuneet sulat pyyhkivät huonosti ja naarmuttavat tuulilasia. Vaihda tai vaihdata myös sulat tarvittaessa.
Pesu ja käsinvahaus
Vaikka autoa pestäisiin talvikautenakin säännöllisesti, on tärkeää, että se pestään erityisen huolellisesti suolauskauden päätyttyä.
Suosittelen myös auton käsinvahausta pari kertaa vuodessa – siis syksyllä ja keväällä. Talven aikana tiesuola ja liuotinpesut ovat kuluttaneet vanhan vahan pois maalipinnasta. Pesuautomaattien tai -linjastojen kuumavahat eivät vastaa kunnollista käsinvahausta. Kesällä hyvä vahapinta suojaa auton maalipintaa auringolta. Myös hyönteiset ja lintujen ulosteet irtoavat helpommin vahatusta pinnasta.
Auton ohjaamon ja matkustamon imurointi on mukavaa ajankulua ja parantaa matkustusmukavuutta tuntuvasti. Kumimatot kannattaa samalla pestä huolellisesti – kangasmatot puhdistuvat yleensä varsin hyvin pelkällä imuroinnilla.
Varsinkin kangasmattosarjat kulahtavat käytössä huomattavasti kumimattoja nopeammin ja autoon saa halutessaan raikkaan ja uudemman ilmeen muutamalla kympillä, ostamalla uuden mattosarjan.
Auton ovi- tai hansikaslokeroon kannattaa siivouksen yhteydessä sujauttaa käsidesi, jota on myös syytä näinä ankeina aikoina käyttää. Kaikessa puuhastelussa onkin nyt tärkeää muistaa oma turvallisuus ja pyrkiä välttämään altistumista koronalle.
Lue myös: Nyt muuttuu myös hätävilkkujen käyttäminen: "Monesta Euroopan maasta tuttu tapa"
MTV Uutiset