Autosi voi päätyä poikkeusoloissa valtion käyttöön – tätä joukkoa käsky ei koskisi

Onko sinun autosi sellainen, että Puolustusvoimat ottaisi sen itselleen sotatilanteessa? 8:55
Katso video: Onko sinun autosi sellainen, että Puolustusvoimat ottaisi sen itselleen sotatilanteessa?

Puolustusvoimat voi lunastaa kriisiaikana siviilien omistamia ajoneuvoja käyttöönsä valmiuslain nojalla.

Kymmenet tuhannet suomalaiset ajavat autoilla, jotka armeija voi ottaa käyttönsä sota-aikana, mutta auton omistajista vain harva tietää tästä. Puolustusvoimat voi nimittäin kriisitilanteessa lunastaa siviilien omistamia ajoneuvoja käyttöönsä kaikenlaisiin kuljetustehtäviin.

– Ihan samalla tavalla, kun ihmisille lähtisi käskykortteja, niin ajoneuvojen omistajille ja haltijoille lähtisi käskykortti, jossa kerrotaan tarkka paikka ja aika, jonne ajoneuvo tulee toimittaa. 

– Siellä on valmiuslain mukainen lunastuslautakunta, joka arvioi ajoneuvon kunnon ja soveltuvuuden kyseiseen tehtävään, kapteeni Jani Nevalainen pääesikunnasta kertoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa. 

Puolustusvoimat on henkilöautojen kohdalla erityisen kiinnostunut alle 7 vuotta vanhoista autoista ja ylipäätään nelivedoista.

– Kriteerit täyttyvät henkilöautojen osalta silloin, kun se on vähän järeämpi maastokelpoinen henkilöauto eli vetää neljällä pyörällä, Nevalainen kertoo.

Nevalainen kertoo, että jos ajoneuvo vahingoittuisi kriisiaikana valtion käytössä, maksettaisiin auton haltijalle jälkeenpäin määritelty korvaus.

Suosituimmat merkit kiinnostavat

Poikkeusoloissa kiinnostaisivat etenkin yleisimmät käytössä olevat merkit. Yleisimpiä automerkkejä ovat ensirekisteröityjen autojen perusteella olleet viimeisen viiden vuoden aikana Toyota, Volkswagen, Kia, Skoda ja Ford.

– Tämä perustuu ihan siihen, että yleensä varaosien saatavuus on silloin turvattu ja myös ajoneuvojen huolto on huomattavasti helpompaa, koska monet valmistajat käyttävät samoja komponentteja moottoreissa ja vaihteistoissa.

Sähköautojen omistajia ei nykyhetken tiedolla pyydettäisi toimittamaan autoaan Puolustusvoimien käyttöön. Suomessa on noin 5,2 miljoonaa rekisteröityä ajoneuvoa, joista reilu puolet on henkilöautoja.

Henkilöautoista täyssähköisiä on yhä vain noin 80 000. 

– Puolustusvoimissa ei ole vielä nähty tarpeelliseksi sijoittaa näitä ajoneuvoja, koska meillä riittää sitä massaa perinteisistä käyttövoimistakin, Nevalainen kertoo sähköautojen kohtalosta.

Nevalaisen mukaan henkilöautojen lisäksi Puolustusvoimien käyttöön päätyisi ajoneuvoja moottoripyörästä raskaimpaan lavettiin asti.

– Henkilöautoista on puhuttu paljon, mutta Puolustusvoimia kiinnostavat myös moottoripyörät ja lähinnä maastokelpoiset moottoripyörät, moottorikelkat, mönkijät, erilaiset pakettiautot, lava-autot ja raskas kalusto, Nevalainen listaa. 

Osa muiden viranomaisten käyttöön

Valmiuslain mukaan osa ajoneuvoista päätyisi Puolustusvoimien lisäksi myös muiden tiekuljetusviranomaisten käyttöön esimerkiksi huoltovarmuuden turvaamiseen.

– Tässä kohtaa ely-keskuksilla on oikeus ottaa tarvittaessa ajoneuvoja käyttöönsä. Myös kriisiaikana pyörien tulee pyöriä ja ihmisille on saatava elintarvikkeita, Nevalainen kertoo.

Puolustusvoimat saa tiedon huoltovarmuuden ja alkutuotannon kannalta kriittisistä ajoneuvoista, jotta kaikkia tarvittavia ajoneuvoja ei sijoiteta Puolustusvoimien käyttöön. 

Nevalainen kertoo, että Huoltovarmuuskeskus, Traficom, ely-keskukset ja Puolustuvoimat toimivat tässä yhteistyössä. 

– Puolustusvoimat ei ota sellaisia ajoneuvoja, jotka ovat varattuja muiden viranomaisten ja huoltovarmuuskriittisten yritysten käyttöön, Nevalainen kertoo. 

Viiden jälkeen -ohjelma arkisin klo 17 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa

Lue myös:

    Uusimmat