Bashar al-Assad sai Tarja Haloselta Suomen korkea-arvoisimman kunniamerkin – Halla-aholta tiukkaa kuittailua ex-presidentille

Bashar al-Assad Halonen aop
Halonen myönsi Syyrian presidentille Suomen arvostetuimman kunniamerkin lokakuussa 2009 – yli vuosi ennen, kun tilanne Syyriassa eskaloitui sisällissodaksi. Halonen kertoo katuneensa päätöstä myöhemmin.
Julkaistu 08.12.2024 14:08
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

STT

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) on ottanut kantaa Syyrian tilanteeseen – vinoilemalla presidentti Tarja Haloselle.

– Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurristin kantaja näyttää saaneen lähtöpassit Syyriassa, Halla-aho kirjoittaa julkiselle Facebook-tilillään.

Halonen myönsi Syyrian presidentille Bashar al-Assadille Suomen arvostetuimman kunniamerkin lokakuussa 2009 – yli vuosi ennen, kun tilanne Syyriassa eskaloitui sisällissodaksi. Halonen kertoo katuneensa päätöstä myöhemmin.

– Niin minä kuin Syyrian silloinen suurlähettiläs kyseisessä maassa ja koko läntinen maailma olemme syvästi pettyneitä siitä, että nykyinen presidentti on johdattanut maansa pahempaan suuntaan kuin isänsä, totesi Halonen A-Studiossa vuonna 2012.

Halla-ahon mukaan arvomerkkien myöntämiskriteereitä olisi syytä pohtia kriittisesti nolojen tilanteiden välttämiseksi.

–  Tyrannit harvoin kuolevat vanhuuteen. Heidän palkitsemisensa ei siten ole sen enempää arvopohjaista kuin realististakaan.

Yli 50 vuotta al-Assadin vallassa

Bashar al-Assadista tuli Syyrian presidentti vuonna 2000. Hän peri vallan isältään Hafez al-Assadilta, joka oli vallassa vuodesta 1971 vuoteen 2000, kuolemaansa asti.

Syyrian sisällissodan alkupiste oli vuonna 2011, kun demokratialiike vaati loppua maan autoritaariselle johtamiselle. Maan hallitus vastasi mielenosoituksiin rajusti ja väkivaltaisesti ja levottomuudet johtivat täysimittaiseen sisällissotaan vuonna 2012.

Sisällissodan alkamisen jälkeen noin 14 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan. Heistä miljoonat ovat paenneet ulkomaille, pääosin Syyrian lähimaihin, kuten Turkkiin ja Libanoniin. YK:n pakolaisjärjestön mukaan noin 90 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.

Heinäluomakin sai osansa

Halla-aho jatkaa kuittailuaan Halosen lisäksi muillekin sosiaalidemokraateille.

– Putinilta ei kannata ottaa vastaan Ystävyyden mitalia, ettei sitä sitten tuulien kääntyessä tarvitse heittää roskakoriin, Halla-aho kommentoi.

Eero Heinäluoma kertoi Demokraatille heittäneensä Putinilta saamansa mitalin jätekeräykseen Ukrainan sodan alettua.

Syyriasta paennut ja mahdollisesti pakomatkalla kuollut Al-Assad ei suinkaan ole ainoa kyseenalainen Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurristin saanut henkilö. Ristejä jakaa Carl Gustaf Mannerheimin vuonna 1919 perustettu ritarikunta, ja palkittujen joukossa on Saksan valtakunnanmarsalkka Hermann Göring, natsi-Saksan ulkoministeri Joachim von Ribbentrop, Romaniaa hallinnut Nicolae Ceausescu sekä Itä-Saksan kommunistijohtaja Eric Honecker.

Lue myös:

Kuka on Syyrian kapinallisjohtaja? Tämä hänestä tiedetään

Kapinalliset valtasivat presidentin palatsin Syyriassa – tyhjennettiin tavaroista

Oliko tämä Bashar al-Assadin viimeinen lento? Video näyttää kadonneen lentokoneen reitin

Missä on Bashar al-Assad? Syyriaa vuosikausia johtaneen kuvia revitään alas

"Tämä on tässä" – asiantuntijat kertovat, miksi Syyria romahti ja mitä tapahtuu seuraavaksi

Tuoreimmat aiheesta

Syyria