Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) esittää Twitterissä, että eduskunnan tulisi tehdä julkilausuma Ukrainan neuvostotasavallassa vuosina 1932–1933 raivonneesta holodomorista eli nälänhädästä.
Eri arvioiden mukaan holodomorissa kuoli 3–14 miljoonaa ukrainalaista.
Halla-aho jakoi ajatuksensa holodomoriin liittyvästä julkilausumasta sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti irtisanoutuvansa Mustanmeren viljasopimuksesta. Halla-aho ei twiittiketjussaan viittaa Venäjän päätökseen, mutta ajankohta holodomorista puhumiselle on joka tapauksessa otollinen.
YK:n pääsihteeri António Guterres totesi tänään sen jälkeen, kun Venäjä kertoi päätöksestään, että sadat miljoonat nälkää näkevät ihmiset tulevat maksamaan Venäjän teon.
Lue lisää: Venäjä: Mustanmeren viljasopimus käytännössä päättynyt
Mikä kumman Mustanmeren viljasopimus?
Mustanmeren viljasopimuksessa on siis kyse Ukrainan, Venäjän, Turkin ja YK:n välisestä sopimuksesta, joka on mahdollistanut viljanviennin Ukrainasta meriteitse, siitä huolimatta, että Venäjä on muuten sulkenut Ukrainan meriyhteydet. Sopimuksen avulla viljan maailmanmarkkinahinnat ovat pysyneet vakaina.
Eurooppa-neuvoston mukaan viime heinäkuussa avatun humanitaarisen merikäytävän kautta on kuljetettu tähän päivään mennessä yli 30 miljoonaa tonnia viljaa ja muita elintarvikkeita.
Yli 64 prosenttia kyseisestä viljamäärästä on viety kehittyviin maihin, Eurooppa-neuvosto kertoo verkkosivuillaan. Mikäli viljan kuljetus loppuu Venäjän päätöksen takia, sen uskotaan näkyvän kriittisesti erityisesti kehittyvissä maissa, muun muassa Afrikassa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:21
Lue myös: Näin elintärkeitä viljakuljetuksia hoitava kapteeni navigoi aktiivisella sota-alueella Ukrainassa – CNN pääsi mukaan viljalaivan matkalle
Tiedusteluita Ukrainan suunnalta
Takaisin Halla-ahoon.
Halla-aho kirjoittaa, että "25 valtiota ja Euroopan parlamentti ovat tunnustaneet holodomorin kansanmurhaksi Ukrainassa ja osana Neuvostoliiton pyrkimyksiä murskata Ukraina kulttuurisena ja etnisenä kokonaisuutena".
Tiettävästi myös Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova sekä Ukrainan parlamentin puhemies Ruslan Stefanchuk ovat asiaa Halla-aholta tiedustelleet.
Lue myös: Ukraina on kokenut kovia 100 viime vuoden aikana
Halla-aho esittää, että "poikkeusaikoina ja olosuhteissa voidaan kuitenkin vaatia poikkeuksellisia toimenpiteitä".
Puhemies myös kirjoittaa twiittiketjussaan, että on aiemmin tänä kesänä antanut puolueille käsiteltäväkseen ehdotuksen yhteisen julkilausuman antamisesta istuntotauon jälkeen.
– Olen pyytänyt puolueilta palautetta asiassa ja toivon saavani sen ennen kuin eduskunta jatkaa työtään.