Bensan ja tupakan hamstraus Venäjältä vaikeutumassa – itärajan ylityspaikkoja saatetaan sulkea yöksi

24930964
Autot jonottavat Nuijamaan raja-asemalla Lappeenrannassa 16. huhtikuuta 2014.Lehtikuva
Julkaistu 23.08.2016 19:29

MTV UUTISET – STT

Suomesta Venäjälle poikkeavat bensan- ja tupakanhakijat voivat jatkossa päätyä pitkän jonon perälle, mikäli Rajavartiolaitoksen kaavailemat supistukset tulevat voimaan itärajalla.

Vuorokauden ympäri auki olevat Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat saatetaan jatkossa sulkea yöksi. Se saattaa ruuhkauttaa asemia päiväsaikaan.

Myös Vartiuksen, Kuusamon, Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen aukioloaikojen kavennukset ovat puntarissa.

Rajavartiolaitokselle tämä toisi vaadittuja säästöjä, mutta samaan aikaan tavara- ja henkilöliikenteelle sekä elinkeinoelämälle voi tulla takkiin. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan menetykset olisivat suurempia kuin säästöt.

– Muutos heikentäisi Suomen teollisuuden sekä matkailun toimintaedellytyksiä ja lisäisi kuljetuskustannuksia, sanoo EK:n asiantuntija Timo Laukkanen.

Rajavartiolaitos myöntää mahdolliset ongelmat, mutta sen on nipistettävä jostain 15 miljoonan lisäsäästöt vuoteen 2020 mennessä.

Samalla sisäisen turvallisuuden varmistamiseksi miehitystä pitäisi siirtää asemilta maastoon. Laitoksen mukaan aukioloaikojen supistukset ovat perusteltuja, sillä liikenne on yöllä hiljaisempaa.

Vaikutuksia Suomen vientiin

Metsäteollisuus ry esittää, että rajanylityspaikat pidettäisiin auki edes tavaraliikenteelle. 

– Suomen talouden kannalta suurimman vientialan, metsäteollisuuden, toiminnan turvaaminen on tärkeämpää kuin tupakka- ja bensaralli, sanoo johtaja Markku Luhtasela Metsä Groupista.

Luhtaselan mukaan Venäjältä tuodaan noin 12 prosenttia puusta, jota Suomessa jalostetaan vientiin. Hänen mukaansa suomalaiskuljettajat hyödyntävät yöaikoja ylityksissä, mutta voivat jatkossa päätyä ruuhkiin.

– Se nostaa raaka-ainekustannuksia ja heikentää puunjalostustoimintaa sekä vientiä, Luhtasela arvioi.

Venäjän suhtautuminen arveluttaa

Tullissa koetaan, että jos aukioloaikoja kavennetaan, rajoitusten tulisi koskea ensisijaisesti matkustajaliikennettä. 

– Tavoitteemme on edistää laillista ulkomaankauppaa, joten haluamme määritellä aukioloajat liike-elämän mukaan. Nyt täytyy puntaroida, millaisia säästöt ovat suhteessa liike-elämän haittoihin, kommentoi Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Rajavartiolaitoksen ja Tullin järjestämässä valtakunnallisessa kuulemisessa puitiin tiistaina myös Venäjän reaktiota rajanylityspaikkojen aukiolojen mahdollisiin supistuksiin. Suomen huolinta- ja logistiikkaliiton toimitusjohtaja Petri Laitinen epäilee, että Venäjä saattaa vastavetona sulkea rajat omalta puoleltaan.

Elo-syyskuussa järjestetään alueelliset kuulemiset, joiden jälkeen mahdolliset muutokset aukioloajoissa otetaan käyttöön.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa