Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo hallintonsa sijoittavan Puerto Ricon teihin, siltoihin, julkiseen liikenteeseen, satamiin, lentokenttiin, vesivarantoihin ja nopeisiin verkkoyhteyksiin.
Biden vieraili hurrikaani Fionan runtelusta toipuvassa Puerto Ricossa puolisonsa Jill Bidenin kanssa maanantaina. Twitterissä presidentti sanoi auttavansa määrätietoisesti Puerto Ricoa jälleenrakentamaan saaren aiempaa vahvemmaksi.
Biden painotti hallinnon tietävän, että ilmastokriisi ja äärimmäiset sääilmiöt tulevat jatkossakin vaikuttamaan saarella.
– Joten kun uudelleenrakennamme, meidän täytyy varmistaa, että rakentamamme kestää, hän jatkoi.
Puerto Rico on Yhdysvaltain territorio, mutta se on toisinaan jäänyt huomiotta niin kansan, poliitikkojen kuin mediankin silmissä.
Lue myös: Hurrikaani Fiona aiheuttaa tuhoa Dominikaanisessa tasavallassa
– Me tulimme tänne henkilökohtaisesti näyttääksemme teille, että koko Amerikka on kanssanne, Biden sanoi Puerto Ricon Poncessa pitämässään televisioidussa puheessa.
Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre kuvaili Poncen olevan Puerto Ricossa koviten kärsinyt alue sekä "alue, jossa ihmiset ovat menettäneet lähes kaiken".
Biden ilmoitti 60 miljoonan dollarin tuesta myrskyihin varautumiseen. Viime vuonna demokraattijohtoinen kongressi hyväksyi myös infrastruktuuripaketin, jonka myötä saadaan ohjattua mittavia summia jälleenrakennukseen.
"Saaresta ei ole pidetty kovin hyvää huolta"
Kaikki Puerto Ricossa eivät ole ostaneet Bidenin lupauksia. Saarella suhtaudutaan menneiden vuosien myötä jokseenkin skeptisesti Yhdysvaltain hallintoon ja sen lupauksiin. Puertoricolaiset ovat valittaneet hallinnon jättäneen saaren huomiotta aiempien tuhojen jälkeen. Näihin lukeutuvat muun muassa kaksoishurrikaanit Irma ja Maria vuonna 2017.
Lue myös: Videot paljastavat hurrikaani Ianin suurtuhot Floridassa – kuolleita ainakin kymmeniä
Puerto Ricoon lähtiessään Biden sanoi toimittajille, ettei saaresta ole pidetty menneisyydessä kovin hyvää huolta.
– Tällaisina aikoina kansakuntamme tulee yhteen, laitamme poliittiset erimielisyytemme sivuun ja ryhdymme töihin, Biden sanoi puolestaan Poncessa.
Yhdysvaltain hätätilaviraston (Fema) johtaja Deanne Criswell sanoo saaren pormestarien kertoneen hänelle, että vaikuttaa vihdoin siltä, että nykyinen hallinto välittää Puerto Ricosta.
Lue myös: Fiona-myrskyn aiheuttama tulva vei jättimäisen sillan mukanaan – paikallinen todisti käsittämättömän näyn
Bidenin tuore vierailu ja lupaukset ovat olleetkin esimerkiksi räikeässä kontrastissa siihen, miten hänen edeltäjänsä Donald Trump vaikutti suhtautuvan Puerto Ricoon ja sitä oman kautensa aikana kohdanneisiin luonnonkatastrofeihin.
Vuonna 2017 Trump vieraili erityisen tuhoisaksi osoittautuneen hurrikaani Marian kurittamalla saarella ja hänen muun muassa nähtiin heittävän talouspaperirullia lavalta tuhoisista tulvista kärsineen kansan keskuuteen.
Lue myös: "Trump halusi vaihtaa Puerto Ricon Grönlantiin": presidentin entinen virkamies kertoo nähneensä kauheita asioita Trumpin hallinnossa
Trump myös tappeli julkisesti Puerto Ricon paikallishallinnon johtajien kanssa ja jopa väitti, että hurrikaanissa kuolleiden määrää oli vääristelty, jotta hän itse näyttäisi huonolta.
Katastrofit laittavat johtajuuden testiin
Puerto Rico ja hurrikaani Fionan tuhot saarella ovat jääneet viime aikoina vähemmälle huomiolle tuhoisan hurrikaani Ianin kylvettyä ensin tuhojaan Kuubassa ja sitten Floridassa sekä Etelä- ja Pohjois-Carolinassa. Floridalaisviranomaisten mukaan Ianin vuoksi on kuollut ainakin 58 ihmistä, minkä lisäksi kuolonuhreja on ollut myös Kuubassa ja Pohjois-Carolinassa.
2:29
Lue myös: Videot paljastavat hurrikaani Ianin suurtuhot Floridassa – kuolleita ainakin kymmeniä
Puerto Ricossa hurrikaani Fionaan on puolestaan yhdistetty 25 kuolemantapausta, kertovat saaren terveysviranomaiset, jotka tutkivat edelleen 12:ta kuolemantapausta.
Koko Puerto Rico menetti hurrikaanissa sähkönsä ja noin miljoona ihmistä oli väliaikaisesti ilman juomavettä. Fiona rusikoi saarta syyskuun puolivälissä ykköskategorian hurrikaanina.
Lue myös: Hurrikaani Ian jätti Kuubassa jälkeensä pimeyden – koko maassa sähkökatko
Presidentti Biden julisti tuolloin pikaisesti hätätilan ja vapautti näin saaren avuksi niin liittovaltion varoja kuin asiantuntija-apuakin.
Yhdysvaltalaisviranomaisia arvioidaankin usein sen perusteella, miten he vastaavat tuhoisiin katastrofeihin.