Biden ei aio luopua presidenttiehdokkuudesta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei aio vetäytyä presidenttikilvasta.

Biden sanoi olevansa kaikkein pätevin henkilö presidentin tehtävään ja muistutti voittaneensa edeltäjänsä, republikaanihaastaja Donald Trumpin jo aiemmin.

– Voitin hänet kertaalleen ja voitan hänet uudelleen, Biden vannoi.

Bidenille lehdistötilaisuus oli kahdeksaan kuukauteen ensimmäinen, jonka hän on pitänyt yksin. Lehdistötilaisuutta pidettiin Bidenin presidenttiehdokkuuden jatkon kannalta ratkaisevana. Valkoinen talo kutsui sitä etukäteen "ison pojan" lehdistötilaisuudeksi, koska presidenttiin on kohdistunut kovaa painetta kääntää epäilijöidensä päät.

Noin tunnin kestäneen tilaisuuden ajan Biden puhui pääasiassa sujuvasti, mutta takelteli muutamaan otteeseen muun muassa sekoittamalla kertaalleen Aasian ja Euroopan sekä puhumalla Trumpista varapresidenttinä tarkoittaessaan Kamala Harrisia.

Bidenilta kysyttiin tilaisuudessa, uskooko hän, että varapresidentti Harris voittaisi Trumpin presidenttikisassa, ja olisiko Harris pätevä presidentiksi.

– En olisi valinnut varapresidentti Trumpia varapresidentiksi, jos en uskoisi, että hän on pätevä presidentiksi, Biden vastasi.

Presidentti ei kommentoinut, uskoisiko hän Harrisin pärjäävän Trumpille presidenttikisassa.

"Ikä tuo hieman viisautta"

Bidenin sanoissaan takeltelu on herättänyt viime aikoina kovasti epäilystä hänen toimintakyvystään presidenttinä ja monet ovat vaatineet häntä jättäytymään presidenttikisasta.

– Ainoa asia mitä ikä tekee, on että se tuo hieman viisautta, jos vain olet kuulolla, Biden sanoi Suomen aikaa perjantaina alkuyöstä puoli kolmen aikoihin alkaneessa lehdistötilaisuudessa.

81-vuotias Biden vakuutti, että on terveytensä puolesta täysin kykenevä hoitamaan tehtäviään. Hän viittasi tekevänsä töitä aamuseitsemästä keskiyöhön sekä kymmeniin tapahtumiin, joihin hän on osallistunut myös surullisenkuuluisan epäonnistuneen televisioväittelynsä jälkeen.

– Aikatauluni on ollut täysi siitä lähtien, kun tein sen tyhmän mokan väittelyssä, Biden sanoi.

Presidentti myönsi kuitenkin, että hän voisi mahdollisesti pohtia työtahtiaan hieman.

Toimittajat tiukkasivat Bidenilta useaan otteeseen siitä, onko hän harkinnut kilpailusta vetäytymistä, kun jopa hänen omat tukijansa ovat kääntyneet ehdokkuutta vastaan. Tilaisuudessa viitattiin myös surkeasti menneeseen televisioväittelyyn ja pelkoon siitä, että huonoja iltoja tulisi myös jatkossa.

Bidenilta kysyttiin muun muassa, miten hän aikoo vakuuttaa epäilijät puolelleen.

– Paras tapa vakuuttaa heidät on se, miten vakuutan itseni. Saanko hommat hoidettua? Voitteko nimetä jonkun, joka olisi saanut enemmän aikaan, Biden kysyi.

Paine kasvaa

Bidenin aiempi sanoissaan takeltelu on jo herättänyt epäilyjä hänen toimintakyvystään presidenttinä ja monet ovat vaatineet häntä jättäytymään presidenttikisasta.

Kritiikki on kasvanut sen jälkeen, kun hän epäonnistui täydellisesti kesäkuun lopulla järjestetyssä vaaliväittelyssä, jossa hän takelteli sanoissaan ja jätti lauseita kesken.

Ainakin tusina edustajainhuoneen demokraattijäsentä sekä senaattori Peter Welch ovat pyytäneet Bidenia vetäytymään kisasta. Samaa ovat vaatineet lukuisat julkisuuden henkilöt, mukaan lukien näyttelijä George Clooney, sekä useat merkittävät yhdysvaltalaislehdet.

Lehdistötilaisuudessa Biden sivuutti kritiikin kuitenkin pohtimalla mahdollisuuksiaan.

– Kukaan ei ole sanonut, etten voisi voittaa vaaleja.

Lue myös:

    Uusimmat