Biden töppäsi pahasti: Esitteli Zelenskyin Putinina

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden töppäsi nololla tavalla, kun hän esitteli Nato-seremoniassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin vahingossa viitaten häneen Venäjän presidentti Vladimir Putinin nimellä.

– Nyt annan vuoron Ukrainan presidentille, jolla on yhtä paljon rohkeutta kuin päättäväisyyttä. Hyvät naiset ja herra, presidentti Putin, Biden sanoi.

Presidentti korjasi nopeasti lipsautuksensa.

– Presidentti Putin! Hän (Zelenskyi) tulee voittamaan presidentti Putinin. Hyvät naiset ja herrat, presidentti Zelenskyi! Olen niin keskittynyt presidentti Putinin nujertamiseen, että meidän täytyy olla siitä jo huolissaan, hän kuittasi.

Zelenskyiä moka ei tuntunut häiritsevän.

– Olen parempi (kuin Putin), Zelenskyi nauratti yleisöä astellessaan kättelemään Bidenia.

– Olet hitosti parempi kuin hän, Biden vastasi.

Vahinko ehti kuitenkin tapahtua, eikä ajoitus olisi voinut olla huonompi.

Ohitti kysymyksen töppäyksestä

Bidenilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa myöhemmin esittelytöppäyksestään, mutta hän ohitti sen kehumalla onnistunutta Nato-huippukokousta ja hänen rooliaan siinä.

– Näittekö yhtään vahinkoa, kun johdin konferenssia? Se oli onnistunein konferenssi, johon olen osallistunut pitkään aikaan, Biden sanoi.

Biden kehui lehdistötilaisuudessaan myös rooliaan Suomen Nato-jäsenyydessä. Hän sanoo auttaneensa Suomea liittymään Naton-jäseneksi sen jälkeen, kun presidentti Sauli Niinistö pyysi häneltä apua asiassa.

Bidenin aiempi sanoissaan takeltelu on jo herättänyt epäilyjä hänen toimintakyvystään presidenttinä ja monet ovat vaatineet häntä jättäytymään presidenttikisasta. Viimeksi kesäkuun lopulla järjestetyssä vaaliväittelyssä hän takelteli sanoissaan ja jätti lauseita kesken.

Myötätuntoa niin Macronilta kuin Scholziltakin

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolustaa Bidenia.

– Me kaikki lipsautamme joskus, Ranskan presidentti Emmanuel Macron vastasi tapahtuneesta kysyttäessä.

– Niin on käynyt minulle ja voisi käydä uudestaan huomenna. Pyydän myötämielisyyttänne, hän jatkoi.

Macron kertoi myös Bideniin viitaten, että tapasi edeltävänä päivänä illallisella presidentin, joka oli selkeä ja ajan tasalla.

Ymmärrystä löytyi myös Saksan liittokansleri Olaf Scholzilta.

– Lipsautuksia tapahtuu, ja jos pidät kaikkia tarpeeksi tarkasti silmällä, löydät kyllä niitä, Scholz sanoi.

Omassa lehdistötilaisuudessaan Biden ilmaisi uskovansa eurooppalaisten kollegojen tukeen presidenttikilvassa.

–  En ole kuullut yhdenkään eurooppalaisen yhteistyökumppanini sanoneen, että älä lähde ehdolle. He sanovat, että sinun täytyy voittaa!

Lue myös:

    Uusimmat