Biden väistyy lopulta, arvioi Risto E.J. Penttilä: "Syöksykierre on alkanut"

"Ei hyvältä näytä" – Risto E.J. Penttilä povaa Joe Bidenin vetäytyvän presidenttikisasta 5:15
"Ei hyvältä näytä", arvioi Risto E.J. Penttilä

Paine siihen, että Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden ilmoittaisi jättäytyvänsä pois presidenttikisasta, kasvaa päivä päivältä. Keskustelu yltyi sen jälkeen, kun Biden epäonnistui vaaliväittelyssä Donald Trumpia vastaan.

Useiden kannatusmittausten mukaan Bideniä ei pidetä enää sopivana demokraattien presidenttiehdokkaana.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä uskoo, että Biden tulee vetäytymään.

– Syöksykierre on alkanut ja näyttää, että se kovenee. Veikkaisin, että hän joutuu hyppäämään ulos koneesta, Penttilä arvioi Seitsemän uutisissa.

Biden nähdään huomenna ABC News -televisiokanavan haastattelussa. Bidenin täytyy suoriutua haastattelusta erinomaisesti, jos hän vielä mielii vielä vakuuttamaan äänestäjät kyvykkyydestään jatkamaan presidenttinä.

Penttilä arvioi, että vaikka haastattelu menisikin hyvin, se ei riitä enää pitkälle.

– Vaikka se menisi hyvin, niin kaikki kyttäväät vain, milloin seuraava kompastelu tai muistikatko tulee. Tätä on vaikea pysäyttää ja siksi ajattelen, että ennen puoluekokouksen äänestyksiä tulee tapahtumaan se, että hän vetäytyy.

Demokraattien on määrä vahvistaa heidän ehdokkaansa elokuun puoluekokouksessa. 

Vain "iso nimi" voisi pelastaa

Kysymyksiä on noussut myös siitä, kykeneekö Biden hoitamaan kautensa loppuu. Penttilän mukaan on todennäköistä, että hän saa hoidettua vielä viimeiset kuusi kuukautta, mutta ei seuraavia neljää vuotta. 

– Hänellä on hyvä tiimi ja hän on keulakuva kuitenkin, enemmän kuin mitään muuta. Kyllä nämä viimeiset kuusi kuukautta saadaan menemään ihan hyvin.

Varapresidentti Kamala Harris on tällä hetkellä hyvin epäsuosittu. Penttilän mielestä olisi mielenkiintoinen ajatus, jos Harris nostettaisiin varapresidenttinä valtaan ennen Bidenin kauden loppua. 

Demokraatit voisivat sillä taktikoida Harrisin voittoon. 

– En kuitenkaan usko, että tätä tehdään. Silloin pitäisi olla jotain hyvin akuuttia, minkä takia juuri nyt presidentti Biden jäisi sivuun.

Penttilän mukaan Trumpin voitto ei ole vielä varmaa, koska hänkin voi vielä kaipaa kuopan itselleen ennen marraskuun vaaleja. Mutta republikaanit hyötyvät demokraattien huonosta tilanteesta koko ajan. Trump on jo noussut kannatuskyselyissä.

Jos demokraatit lähtisivät korvaamaan Bidenia jollain täysin muulla, olisi sekin haastavaa, koska kukaan vaihtoehdoista ei ole vielä niin kansallisesti tunnettu. 

Demokraatit voisivat vielä pelastua, jos todella iso demokraattinimi, kuten Michelle Obama tulisi Bidenin pilalle.

Tämäkin on kuitenkin käytännössä hankalaa, koska tällä hetkellä käytössä olevat kampanjavarat on sidottu äänestyslipukkeeseen, jossa lukee "Biden-Harris."

– Ainakin Harrisin pitäisi olla mukana, jotta näitä varoja voitaisiin käyttää, Penttilä sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat