Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei taatusti itse halunnut luopua presidenttikisasta, mutta ulkoinen paine kävi liian kovaksi. Hänen ratkaisunsa vetäytyä oli oikea, puolueen, maan ja hänen itsensäkin kannalta, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Sanna Voltti.
Ulkopuolisen silmin Bidenin väistyminen on ollut vain ajan kysymys surkeasti menneen väittelyn ja viime aikojen muidenkin haparointien jälkeen. Pahin niistä lienee, kun hän kutsui Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä Putiniksi.
Bidenin päässä kyse ei ole ollut ajan kysymyksestä. Hän oli varma, että hän on ainoa oikea ehdokas voittamaan republikaanien Donald Trumpin.
Joka kerta kun häneltä kysyttiin väistymisestä, Biden lähti puolustuskannalle ja muistutti toimittajia hänen luomistaan työpaikoista, Ukrainan tuesta, Naton laajentumisesta, ynnä muusta. Sitten hän vitsaili iästään.
Omasta mielestään, Biden oli vasta urakkansa alussa.
Lue myös: "Tarvitsen ryypyn" – Mediat: Näin Biden teki päätöksen
Kasvot vielä pelastuivat
Bidenin tarkoitus oli hyvä, mutta hän väistyi aivan viime hetkillä pelastaakseen omat kasvonsa. Hänestä oli pikavauhtia tulossa Yhdysvaltain historian epäsuosituin presidentti.
Amerikkalaiset alkoivat jo ärsyyntyä Bidenin jääräpäisyydestä kun hän ei suostunut väistymään. Varsinkin kun kannatusmittauksista ilmeni jo vuosi sitten, että demokraattiäänestäjät halusivat Bidenin tilalle jonkun muun.
Bidenin kannatusluvut ovat edelleen laahanneet ja häntä ei todellakaan tulla muistamaan erityisen suosittuna, mutta nyt hänen perinnökseen silti jäävät hänestä lausutut kauniit sanat, eikä jääräpäisyys pysyä kisassa väkisin, kansan tahtoa vastaan.
– Presidentti Joe Biden on isänmaallinen amerikkalainen, joka on aina laittanut maansa ykkössijalle. Hänen visioihinsa, arvoihinsa ja johtajuuteensa perustuva perintönsä tekee hänestä yhden Yhdysvaltain historian merkittävimmistä presidenteistä, sanoi entinen edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi.
– Joe Biden ei ole pelkästään loistava presidentti ja lainsäädännöllinen johtaja, vaan myös todella uskomaton ihminen. Hänen päätöksensä ei ollut missään nimessä helppo, mutta jälleen kerran hän laittoi maansa, puolueensa ja tulevaisuutemme ensisijalle, sanoi New Yorkin senaattori ja senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer.
– Kaikilla mittareilla hän on edistänyt perustajaisiemme työtä täydellisemmän liiton rakentamiseksi ja omaa tavoitettaan antaa kansakuntamme sielulle lepoa, kuului puolestaan Bill ja Hillary Clintonin lausunto.
– Joe Biden on ollut kaikilla mittareilla yksi Yhdysvaltojen merkittävimmistä presidenteistä, kuten myös rakas ystävä ja liittolainen minulle. Tänään saimme jälleen muistutuksen siitä, että hän on korkeimman luokan patriootti, sanoi entinen presidentti Barack Obama, joka myös lienee yksi osasyy Bidenin väistymiselle.
Obama on demokraattipuolueen henkinen johtaja ja hänen epäilynsä Bidenin mahdollisuuksista päihittää Trump nousivat esille viime viikolla.
Obama ei ole ainakaan vielä antanut tukeaan Harrisille, toisin kuin esimerkiksi Clintonit.
Bidenia eivät kuitenkaan nuo kauniit sanat lämmitä. Hän jätti kisan katkerana painostuksen vuoksi. Niin tai näin, ratkaisu oli silti oikea.
Täytyy myös muistaa, että nämä kaikki kauniit sanat ovat demokraattipoliitikkojen lausumia. Republikaanien puolella on toinen ääni kellossa. Bidenin ilmoituksen jälkeen Donald Trump riensi hänen sosiaalisen median palveluunsa Truth Socialiin haukkumaan Bidenin historian huonoimmaksi presidentiksi.
Edustajainhuoneen republikaanipuhemies Mike Johnson puolestaan lausui painokkaasti, että jos Biden ei voi jatkaa kisassa, hänen tulisi väistyä presidentin paikalta välittömästi.
Näin tuskin tulee tapahtumaan, mutta Harris tullaan todennäköisesti nostamaan Valkoisessa talossa tähänastista isompaan rooliin Bidenin kauden loppuajaksi.
Lue myös: Kommentti: Kamala Harris voisi ottaa ohjat, jos Biden suostuisi väistymään – Harrisissakin vain on valtava ongelma
Seuraava ongelma: Kamala Harris
Jos tilannetta ajattelee puhtaasti demokraattipuolueen ja heidän etunsa kannalta, Bidenin väistyminen oli paras ratkaisu. Mutta puolue ei ole silti selvillä vesillä.
Bidenin kampanja muutettiin Harrisin kampanjaksi ja nyt onkin todennäköistä, että Harris tulee olemaan demokraattien ehdokas ja Donald Trumpin vastustaja. Vaalit ovat niin lähellä, että puolueen tulee yhdistyä yhden ehdokkaan taakse pikaisesti.
Se, onko Harrisilla yhtään paremmat mahdollisuudet voittaa Trump kuin Bidenilla, on vielä kysymysmerkki. Mutta ei se hyvältä näytä.
Harris on todella epäsuosittu kannatuskyselyissä. Hänen sanotaan olevan huono puhuja ja vailla karismaa. Hänen etunsa demokraattiäänestäjien keskuudessa – hän on värillinen nainen – on hänen heikkoutensa konservatiivisten äänestäjien keskuudessa.
Muistamisen arvoista onkin, että vuonna 2016 Trump voitti naisvastustajansa Hillary Clintonin. Maa tuskin on vieläkään valmis naispresidentille, varsinkaan värilliselle.
Demokraateilla onkin edessään valtava urakka Harrisin uudelleenbrändäämiseksi. Jollain ihmeen kaupalla heidän täytyy ensin muuttaa mielikuva Harrisista taka-alalla pysyttelevästä varapresidentistä kyvykkääksi johtajaksi. Sitten hänet vielä täytyy valmistella kampanjakentille ja väittelyihin Trumpia vastaan.
Harrisin etu Trumpia vastaan on toki se, ettei hän ole Trump. Yhdysvalloissa Trumpin vastainen äänestäjäkunta on vahva ja äänestää ennemmin vaikka aidanseivästä kuin Trumpia.
Lisäksi, Harris tulee mobilisoimaan naisäänestäjiä.
Demokraattipuolueen presidenttiehdokkaan valitsemisen ajankohdasta ja valintatavasta päättävän puoluekokouksen sääntökomitean on määrä kokoontua keskiviikkona.
Lue myös: Demokraattien suuri huolenaihe: Onko Yhdysvallat valmis Kamala Harrisille?
Historiallista
Vastaavaa tilannetta ei olla koskaan Yhdysvalloissa nähty. Lähimpänä lienee istuvan presidentin Lyndon B. Johnsonin ilmoitus sitä, ettei hän lähde hakemaan jatkokautta.
Johnson nousi varapresidentin asemasta presidentiksi, kun presidentti John F. Kennedy ammuttiin vuonna 1963.
Osittaisen kauden ja yhden kokonaisen kauden jälkeen Johnsonin kannatus laahasi pohjamudissa Vietnamin sodan vuoksi, eikä hän enää hakenut jatkokautta.
Hänen jälkeensä presidentiksi nousi Richard Nixon, joka taas erosi toisella kaudellaan Watergate-skandaalin takia.