Mikäli sähköautojen akkuja valmistetaan esimerkiksi ruskohiiltä käyttävissä tehtaissa, voivat valmistusprosessin aikana syntyvät päästöt kumota itse auton päästöttömyyden hyödyt.
Hiljattain julkaistu Bloomberg New Energy Financen (BNEF) raportti väittää, että sähköautojen akkupakettien saastuttava valmistaminen voi syödä autojen pienempien päästöjen tuomat hyödyt.
Akkuteollisuuden ongelma on BNEF:n mukaan se, että ne seudut, joilla valmistetaan akkuja sähköautoihin, käyttävät kaikkein saastuttavinta energiaa. Näihin paikkoihin kuuluvat Kiina, Thaimaa, Saksa ja Puola.
Ongelmaa pahentaa se, että sähköautoihin tulee yhä isompia akkupaketteja.
Suuret akut merkitsevät suuria tehdaspäästöjä, joten voi kestää vuosia ja vaatia valtavaa määrää ajokilometrejä ennen kuin tehtaiden aiheuttamat päästöt on tien päällä kuitattu.
Hyundain odotetut sähköautot saapuivat Suomeen maakaasukäyttöisellä rahtilaivalla. Katso video alta.
0:45
Vuonna 2014 Kalifornian yliopistossa kiinnitettiin huomio samanlaiseen ongelmaan.
Esimerkiksi Saksassa uusiutuvaan energiaan perustuva teollisuus kasvaa erittäin nopeasti, mutta samaan aikaan maa saa 22–37 prosenttia energiastaan saastuttavasta ruskohiilestä. Suuri osa saksalaisesta akkuteollisuudesta sijaitsee BNEF:n mukaan juuri hiilialueella.
Konsulttiyritys Berylls Strategy Advisers laskee, että 30 kilowattitunnin akkupaketilla varustetulta Nissan Leafilta kuluu Saksassa keksimäärin kolme vuotta ennen kuin se on kuitannut ajamalla ne ylimääräiset päätöt, jotka sen akkujen valmistaminen on synnyttänyt.
BNEF suosittelee, että akkutehtaissa käytettäisiin enemmän uusiutuvaa energiaa. Se nostaa esimerkeiksi aurinkosähköön luottavan Teslan Gigafactoryn Nevadassa ja jättimäisen Northvoltin tehtaan Ruotsissa. Se aikoo käyttää vesivoimaa.
Toinen vaihtoehto olisi lisätä pistokehybrideihin pieniä akkuja. Silloin ne liikkuisivat enemmän sähköllä.
Mielenkiintoiseksi raportin tekee se, että sen on julkaissut taho, joka on tähän saakka suhtautunut sähköautoihin hyvin myönteisesti.
Toukokuussa BNEF ennusti, että sähköautot valtaavat puolet maailmanlaajuisista automarkkinoista vuoteen 2040 mennessä.