Brasiliassa maan terveysviranomaiset ovat kieltäneet venäläisen Sputnik-koronarokotteen maahantuonnin sen jälkeen, kun osa Brasilian osavaltioista oli pyytänyt lupaa rokotteen maahantuonnille.
Terveysviranomaisten mukaan rokotteen tehosta ja turvallisuudesta ei ole vielä saatavilla tarpeeksi tietoa. Maan terveydenhuollon valvontavirasto Anvisa sanoi myös havainneensa joitain rokotteeseen liittyviä epäselvyyksiä, esimerkiksi puutteita rokotteen laatukontrollissa ja tehokkuusdatassa.
Sputnik V -rokotteen valmistaja on kutsunut päätöstä Twitterissä puhtaasti poliittiseksi ja kilpailevien rokotevalmistajien kampanjoimaksi ajojahdiksi.
Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämetin mukaan uutinen on harmillinen maan epidemiatilanteen huomioon ottaen.
– Tuntuisi oudolta, jos tämä päätös olisi puhtaasti poliittinen. Brasilian epidemiatilanne on sen verran murheellinen, eli ajattelisin heillä olevan hyvin vahvat syyt siihen, että tällainen ratkaisu on tehty, Rämet kommentoi MTV Uutiset Livelle.
Lue myös: Brasiliassa koronakuolemien määrä noussut huhtikuussa suuremmaksi kuin koskaan ennen
Maiden punnittava rokotteiden hyötyjä ja haittoja
Brasiliassa koronavirusepidemia on ollut poikkeuksellisen murheellinen, ja maan terveydenhuoltojärjestelmä on venynyt äärirajoilleen kamppailussa virusta vastaan. Rokotetutkimuskeskuksen Rämetin mukaan tällainen takaisku rokottamistahdille voi kostautua pahan epidemiatilanteen maissa.
– Brasilian epidemiatilanne on huomattavasti vaikeampi tällä hetkellä kuin Suomessa, jossa me voimme sietää tiettyä viivettä rokotteen saatavuudessa. Jos mietitään niitä maita, joissa koronatilanne on hyvin huono, niin silloin rokotteella saatavat hyödyt nousevat paljon suuremmiksi.
– Aina on punnittava rokotteella saatavia hyötyjä mahdollisiin haittavaikutuksiin, hän sanoo.
Sputnik-rokote on parhaillaan myös Euroopan lääkeviraston EMA:n arvioitavana. Suomeen sitä ei toimiteta ennen EMA:n myöntämää myyntilupaa, ja tällöinkin sen on täytettävä korkeat standardit esimerkiksi tuotantoprosessien ja rokote-erien tasalaatuisuuden suhteen. Rämet uskoo kuitenkin, että Suomessa rokotustahti pysyy hyvänä, vaikka uusia rokotevalmistajia ei saataisikaan.
– Lähtökohtaisesti tullaan pärjäämään niillä rokotteilla, mistä EU:lla on jo tällä hetkellä hankintasopimus. Meillä on sangen hyvä rokotteiden saatavuus tällä hetkellä ja rokotuskampanja on edennyt hyvin.