Huoli Britannian EU-erosta nousi esiin heti kaksipäiväisen Nato-huippukokouksen alussa Varsovassa. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama painotti, että kukaan ei halua brexit-neuvottelujen pitkittyvän tai muodostuvan vihamielisiksi.
Barack Obama vakuutti, että brexit ei haittaa transatlanttista yhtenäisyyttä. Hän kuitenkin varoitti katkerasta erosta, joka voisi heikentää turvallisuutta samaan aikaan, kun Venäjä pyrkii vahvistamaan asemaansa.
Obama keskusteli brexitin seurauksista Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.
2:56
Obama sanoi Varsovan huippukokouksen osuvan kriittisimpään aikaan sotilasliiton historiassa sitten kylmän sodan.
Tusk ja Juncker ovat painostaneet Britanniaa aloittamaan neuvottelut erosta heti, mutta Britannia haluaa edetä varovasti.
Tusk arvioi, että brexitin poliittiset seuraukset voivat olla hyvin merkittäviä.
– Meidän täytyy viestittää koko maailmalle, että brexit on vain välikohtaus eikä prosessin alku, Tusk sanoi kolmikon yhteisessä tiedotustilaisuudessa.
Obama sanoi pitävänsä pelkoja EU:n hajoamisesta liioiteltuina. Hän sanoi myös uskovansa, että Britannia ja EU rakentavat uutta yhteistyötä.
– Ottaen huomioon Eurooppaan tällä hetkellä kohdistuvat uhat, odotan Britannian jatkavan merkittävänä myötävaikuttajana Euroopan turvallisuuden kannalta, hän sanoi.
Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vakuutti, että vaikka brexit vääjäämättä muuttaa Britannian siteitä EU:hun, se ei muuta Britannian johtavaa asemaa Natossa.
Britannian väistyvä pääministeri David Cameron sanoi kokoukseen saapuessaan, että Britannia aikoo pysyä isona kansainvälisenä toimijana brexitistä huolimatta. Cameronin mukaan Britannia voisi tehdä vielä nykyistä enemmänkin yhdessä muiden sotilasliittoon kuuluvien maiden kanssa vastatakseen muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen.