Britanniaan brexit-työryhmä – Sipilä ja muut tiukkana erosta

brexit lontoon keskusta kuvitus
Oxford street Lontoon keskustassa 27.6.2016.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 27.06.2016 15:34

MTV UUTISET - STT - AFP

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Britannian pitäisi mahdollisimman pian päästä varsinaiseen eroprosessiin Euroopan unionista, ettei väliaika äänestyksen ja prosessin käynnistämisen välillä veny liikaa.

Sipilän mukaan on selvää, että Britannia tarvitsee kuitenkin hieman aikaa omien riviensä suoristamiseksi. Hän uskoo, että realistinen aika eroprosessin aloittamiseen on alkusyksyllä.

Pääministeri kommentoi brexit-tilannetta tiedotusvälineille vierailtuaan eduskunnan suuressa valiokunnassa. Valiokunta evästi häntä Brysselissä huomenna alkavaa EU:n huippukokousta varten.

Pääministeri totesi, että Britannia tulee jatkossakin olemaan äärettömän tärkeä kumppani sekä EU:lle että Suomelle. Sipilän mukaan brexitin toteuttamiseen tarvitaan yhteinen ja asiallinen prosessi.

– Kosto- ja muut puheet täytyy unohtaa, hän linjasi.

Lisäksi Sipilä muistutti, että Britannia säilyy vielä ainakin kaksi vuotta jäsenenä, eli erolla ei ole välittömiä muutoksia.

Sipilä ei usko, että Britannian osalta tulee samanlaista järjestelyä kuin Norjalla on EU:n kanssa, vaan että maalle tulee jokin oma rakenne, josta neuvotellaan eroprosessin aikana. Norjan mallissa maa maksaa EU:lle, jotta sillä on pääsy unionin sisämarkkinoille.

Pääministeri ei myöskään usko, että brexitillä olisi välitöntä vaikutusta Suomen ensi vuoden budjettiin.

Italia, Saksa ja Ranska kokoukseen

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo ymmärtävänsä, että Britannia tarvitsee aikaa ennen EU:sta lähtemistä. Merkel kuitenkin varoittaa, että pitkään jatkuvasta epävarmuudesta on haittaa sekä muille EU:n 27 jäsenmaalle että Britannialle itselleen.

Saksan hallitus linjaa BBC:n mukaan, että Britannian EU:sta irtautumisesta ei voida neuvotella Euroopassa ennen kuin Britannia on käynnistänyt virallisen eroprosessin.

Saksan ja Ranskan ulkoministerit ovat myös ilmoittaneet vahvistavansa EU:ta brexitin takia. Saksan Frank-Walter Steinmeyer ja Ranskan Jean-Marc Ayrault kutsuvat yhteisessä julkilausumassaan muita Euroopan maita mukaan ponnistukseensa.

Italian pääministeri Matteo Renzi puolestaan sanoo, että Euroopan täytyy toimia nopeasti Britannian EU-eron takia. Renzin mukaan tilanteen vakavuus ei ole vielä tarpeeksi tiedossa.

Italian senaatille puhuneen Renzin mukaan vuosikausien keskustelut eron menettelytavoista ovat nyt viimeinen asia, jota Eurooppa tarvitsee.

Renzin on tarkoitus tavata myöhemmin tänään Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Francois Hollande Berliinissä.

Britannia perustaa brexit-työryhmän

Britannian hallitus perustaa uuden työryhmän, jonka on tarkoitus työskennellä Britannian EU-eron parissa. Väistyvän pääministerin David Cameronin tiedottajan mukaan työryhmä esittelee vaihtoehtoja ja neuvoja Cameronin seuraajalle.

Tiedottajan mukaan hallitus myös tuomitsee EU-kansanäänestystä seuranneet muukalaisvihamieliset hyökkäykset. Britanniassa on ollut äänestyksen jälkeen rasistisia välikohtauksia.

Britannian suurissa kaupungeissa järjestetään huomenna EU-eroon johtanutta kansanäänestystä kritisoivia mielenilmauksia. Esimerkiksi Lontoon tapahtumaan on ilmoittautunut Facebookissa yli 50 000 ihmistä.

Tapahtuman järjestäjät korostavat Facebookissa odottavansa osallistujilta kunnioitusta muita ihmisiä kohtaan. Järjestäjien mukaan minkäänlaista verbaalista tai fyysistä väkivaltaa ei suvaita.

Tapahtumat alkavat kello viiden maissa iltapäivällä paikallista aikaa.

Tuoreimmat aiheesta

Brexit