BRICS-maiden kokous päättyy Venäjällä, Putin tapaa YK:n pääsihteerin

Kazanissa on koolla kirjava joukko Venezuelan presidentistä Hamasin johtohahmoon.

Venäjän isännöimä BRICS-ryhmän ja sitä lähellä olevien maiden huippukokous päättyy tänään Kazanissa. Presidentti Vladimir Putinin on määrä keskustella päivän aikana Venäjällä vierailevan YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin kanssa.

Guterresin osallistumista kokoukseen on arvosteltu kovin sanoin, koska Venäjä rikkoo YK:n peruskirjaa käymällä hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. Guterres ei osallistunut Ukrainan järjestämään rauhankokoukseen Sveitsissä viime kesänä.

BRICS-ryhmän perustivat alkujaan Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina. Myöhemmin mukaan ovat liittyneet muun muassa Etelä-Afrikka, Iran, Etiopia ja Arabiemiraatit.

Ryhmä pyrkii rakentamaan kilpailevaa vaihtoehtoa liian länsijohtoisena pitämälleen kansainväliselle järjestelmälle ja instituutioille. Venäjä potkittiin ulos aiemmin G8:na tunnetusta ryhmästä sen jälkeen, kun se liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti vuonna 2014.

Lännessä Putinin tulkitaan käyttävän suurinta yli pariin vuoteen Venäjällä järjestettyä kansainvälistä kokousta hyväksi osoittaakseen, ettei Venäjä ole Ukrainan sodasta huolimatta eristyksissä. Vaikka Kazanissa kuultiin keskiviikkona vetoomuksia rauhan puolesta, Putinin kerrottiin kahdenvälisissä keskusteluissa kehuneen Venäjän joukkojen menestystä sotarintamalla.

Kazanissa nähtiin johtajia myös monista muista maista, jotka joko pyrkivät ryhmän jäseneksi tai yhteistyöhön sen kanssa. Venäjälle olivat matkustaneet muun muassa Nato-maa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sekä Venezuelan vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien voittaja Nicolas Maduro.

Paikalla ovat myös palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas sekä terroristijärjestö Hamasin korkea-arvoinen edustaja Musa Abu Marzuk.

Lue myös:

    Uusimmat