Britannian pääministeri David Cameron joutuu kovan painostuksen kohteeksi ensi viikon huippukokouksessa. Häntä vaaditaan kiirehtimään EU-eroprosessin aloittamista, kertoo Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault.
Britannian on nimettävä myös uusi pääministeri pian, Ayrault sanoo.
EU:n perustajamaiden Saksan, Ranskan, Italian, Belgian, Hollannin ja Luxemburgin ulkoministerit katsovat, että Britannian pitäisi aloittaa eroprosessi mahdollisimman nopeasti. He keskustelivat tilanteesta tänään Berliinissä.
Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier arvioi, että EU:ssa on nyt halua puolustaa ja vahvistaa unionia.
– On täysin selvää, että olemme tilanteessa, jossa ei ole sijaa hysterialle tai lamaannukselle.
Liittokansleri Angela Merkel keskustelee maanantaina Berliinissä Ranskan presidentin Francois Hollanden, Italian pääministerin Matteo Renzin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa. Kokouksessa on tarkoitus hahmotella uudistussuunnitelmaa.
Tiistaina Cameron saa selittää tilannetta EU-johtajille EU-huippukokouksessa, mutta jo seuraavana päivänä Britannian tuoli jää kokouksessa tyhjäksi.
Keskiviikkona muiden jäsenmaiden johtajat keskustelevat epävirallisesti eroprosessista ja EU:n tulevaisuudesta.
Juncker vertaa brexitiä avioeroon
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vetoaa Britanniaan, jotta maan eroprosessi unionista aloitettaisiin mahdollisimman pian. Hän sanoo, ettei ymmärrä, miksi Britannian hallitus aikoo odotuttaa muita jäsenmaita lokakuulle.
– Haluaisin sen välittömästi, Juncker sanoi saksalaisen ARD-kanavan haastattelussa.
Juncker vertaa Britannian EU-eroa avioeroon. Hän toteaa, ettei erosta tule sopuisaa mutta kyse ei ollut myöskään varsinaisesta rakkaustarinasta.
Cameron sanoi eilen eroavansa tehtävästään ja jättävänsä EU-neuvottelut seuraajalleen. Hän haluaisi uuden pääministerin virkaan ennen konservatiivipuolueen kokousta lokakuussa.
EU-parlamentin puhemies Martin Schulz pitää "pöyristyttävinä" Cameronin aikeita pitkittää prosessin käynnistämistä mahdollisesti lokakuulle. Hän sanoo ARD:lle, että Britannia on ottamassa koko Euroopan panttivangikseen.