Britannian pääministeri Theresa May tapaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin Egyptin Sharm el-Sheikhissä sunnuntaina. Tapaamisen ei uskota kuitenkaan johtavan läpimurtoon brexit-neuvotteluissa.
Tavanomaisesta poikkeava tapaamispaikka johtuu siitä, että Tusk on neuvottelemassa Egyptissä Arabiliiton edustajien kanssa. Mayn uskotaan tapaavan Egyptissä Tuskin lisäksi myös joitakin EU:n jäsenmaiden pääministereitä.
– Sopimus ei synny Sharm el-Sheikhin autiomaassa. Kyse on EU:n ja arabivaltioiden huippukokouksesta, kertoi EU-lähde toimittajille Brysselissä.
Toisen lähteen mukaan tapaaminen Egyptissä tarjoaa kaikille mahdollisuuden keskusteluihin.
Vain 24 EU:n 28 jäsenmaasta on vahvistanut osallistuvansa Sharm el-Sheikhin huippukokoukseen. Jos brexit-sopimusta halutaan muuttaa, se vaatii kaikkien jäsenten hyväksynnän.
Tusk ei tavannut keskiviikkona Brysselissä Mayta, joka keskusteli silloin brexitistä EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin kanssa.
Barnier penää vastuunkantoa
EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier puolestaan penää Britannialta nyt päätöksiä, ei niinkään lisäaikaa. Barnier kommentoi asiaa Europe 1 -radiokanavalle antamassaan haastattelussa.
Barnierin mukaan nyt tarvitaan päätöksentekoa ja vastuunottoa. Hän ei kuitenkaan kieltäytynyt antamasta lisäaikaa sopimusneuvotteluille vaan totesi, että brittien on nyt kannettava vastuu demokraattisesti tekemänsä päätöksen seurauksista.
Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn mukaan hänen maalleen on luvassa "hätätilanne", jos naapuri Britannia lähtee Euroopan unionista ilman sopua. Coveney sanoi perjantaina, että järjestäytymätön EU-ero on häviö niin Britannialle, Euroopan unionille kuin Irlannillekin.
– Emme voi kompensoida koko tuhoa, jota se (brexit) aiheuttaa, mutta teemme kaiken voitavamme, hän lupasi.
Irlanin hallitus on julkaissut luonnoksen lainsäädännöstä, jolla pyritään pehmittämään mahdollisia brexit-iskuja.
Laki menee parlamentin hyväksyttäväksi, mutta se otetaan käyttöön vain, jos Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta. Parlamentin uskotaan hyväksyvän lain ennen Britannian EU-eroa maaliskuun lopulla.