Britannian pääministeri Starmer lupaa äärioikeistolaisista mellakoista nopeita seuraamuksia

Mellakat puhkesivat viime viikolla Luoteis-Englannin Southportissa tehdyn veitsi-iskun jälkeen.

Britannian pääministeri Keir Starmer on luvannut äärioikeistolaisten mellakoista seuraavan nopeita rikosoikeudellisia seuraamuksia.

Maan hallituksen Cobra-hätätilaryhmän kokouksen jälkeen puhuneen pääministerin mukaan joukko erikoiskoulutettuja poliiseja on valmis lähetettäväksi paikallispoliisien tueksi, jos uusia mellakoita puhkeaa.

– Keskitymme varmistamaan, että lopetamme nämä levottomuudet, Starmer sanoo.

Kokoukseen ottivat osaa pääministeri ja muut asiaan liittyvät ministerit sekä maan ylimmän poliisijohdon edustajat.

Poliisin mukaan viikonlopun aikana eri puolilla maata otettiin kiinni liki 150 mellakoitsijaa. Väkijoukot ottivat yhteen poliisien kanssa, polttivat ja ryöstivät kauppoja sekä murskasivat autojen ja kotien ikkunoita. Mielenosoittajat huusivat islamin vastaisia ​​solvauksia ja ottivat yhteen vastamielenosoittajien kanssa.

Liki viikon jatkuneet mellakat ovat vakavimpia Britanniassa yli vuosikymmeneen.

Tekijästä levinnyt väärää tietoa

Yhteenotot puhkesivat Luoteis-Englannin Southportissa viime viikolla sen jälkeen, kun paikkakunnalla oli tehty lasten tanssitunnille kohdistunut veitsihyökkäys, jossa kuoli kolme pikkutyttöä.

Hyökkäyksen tekijästä on levitetty runsaasti vääriä tietoja, minkä on arvioitu lietsoneen mellakoita.

Hyökkääjä on ruandalaisten vanhempien Britanniassa syntynyt 17-vuotias poika. Sosiaalisessa mediassa on muun muassa käytetty tekijästä väärää nimeä, joka viittaisi arabitaustaan. Samoin on liikkunut valheellisia väitteitä siitä, että epäilty olisi turvapaikanhakija, joka olisi hiljattain saapunut Britanniaan veneellä.

Pääministeri kehotti riehujia pysymään kotona

Pääministeri Starmer sanoi puheessaan sunnuntaina, että ihmisillä on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi Britanniassa. Mellakoitsijoita hän kehotti jäämään kotiin, jotta heidän ei myöhemmin tarvitsisi katua osallistumistaan riehuntaan.

– Muslimiyhteisöt ovat olleet kohteina, moskeijoihin on hyökätty, kuten myös muiden vähemmistöjen kimppuun. Kaduilla tehdään natsitervehdyksiä, poliisien kimppuun hyökätään. Silmitöntä väkivaltaa ja rasistisia puheita. Minä en pelkää kutsua näitä siksi, mitä ne ovat: äärioikeistolaisia konnantöitä.

Poliisi on syyttänyt väkivaltaisuuksista äärioikeistolaiseen ja islaminvastaiseen English Defence League -järjestöön liittyviä henkilöitä.

Lue myös:

    Uusimmat