Asiantuntija: Britannian mielenosoitukset ovat äärioikeiston masinoimia: "Ovat aktiivisia ihmisten yllyttämisessä väkivaltaan"

Britannian hallitus ja turvallisuusviranomaiset ovat pitäneet hätäkokouksen viime päivien mellakoiden vuoksi. 

Viikko sitten tehty veitsihyökkäys ja siihen liittyvä propaganda ovat johtaneet rajuimpiin mellakoihin Britanniassa 13 vuoteen. Niiden yhteydessä on pidätetty yhteensä lähes 400 ihmistä.

Levottomuudet ovat jatkuneet jo viikon ja ne ovat levinneet useisiin kaupunkeihin.

Helsingin yliopiston tutkijan Niko Pyrhösen mukaan näin voimakkaana jatkuneet protestit ovat merkki siitä, että kyse on äärioikeiston masinoimista protesteista. 

– On paljon aktiivisia toimijoita, joilla on suuri määrä seuraajia ja he ovat olleet hyvin aktiivisia valheellisen tiedon levittämisessä ja ihmisten yllyttämisessä väkivaltaan, Pyrhönen arvioi. 

Pyrhösen mukaan esimerkiksi äärioikeusjärjestö English Defense Leaguen (EDL) yksi johtohahmo Tommy Robinson sekä Brexitin pääarkkitehdiksi kutsuttu Nigel Farage ovat olleet hyvin aktiivisia virheellisen tiedon levittämisessä.

Faragen johtama reformipuolue pärjäsi viimekuisissa Britannian parlamenttivaaleissa ennätyshyvin.

English Defense Leaguen varsinainen toiminta on ollut viime vuosina vähäistä Pyrhösen mukaan, mutta kulisseissa tapahtuu silti paljon.

– Vaikkei sitä virallista toimintaa EDL:n kautta pyöritetäkään, niin monet entiset aktiivit ja muutamat uudet ovat ottaneet tämän soihdun kantaakseen. Etenkin somessa pitävät lippua korkealla, Pyrhönen sanoo. 

Muutamat aktivistit yllyttävät

Tuore pääministeri Keir Starmer on myös kutsunut mielenosoittajia äärioikeistolaisiksi ja saanut siitä kritiikkiä. 

Pyrhösen mukaan mielenosoituksissa paikan päällä tarvitsee olla vain muutaman aktiivin, jotka toiminnallaan osallistuvat varsinaiseen mellakointiin, muiden yllyttämiseen ja poliisien provoisoimiseen.

– Tällaisia aktiiveja ei tarvitse olla mukana kovinkaan montaa, kun saadaan jo väkivallan uhka muuten rauhallisen mielenosoituksen ylle. 

Britanniassa on nähty myös vastamielenosoituksia.

– Varmasti he marssivat turvallisemman ja rauhallisemman Iso-Britannian puolesta. On helppo nähdä, että tämänkaltaiset levottomuudet ja mellakat aiheuttavat monille ihmisille hyvin paljon turvattomuuden tunnetta.

Britannian hallituksen vastaus on ollut nopeita rangaistuksia mellakoitsijoille ja lisää poliiseja. Pyrhösen mukaan akuutit toimet ovat olleet oikeanlaisia.

– On tärkeää, että akuutti väkivallan uhka saadaan pois kaduilta.

Hallituksen kaavailemat pidemmän aikavälin toimet selviävät myöhemmin, mutta Pyrhösen mukaan aktivistien taustaa voidaan ryhtyä selvittämään esimerkiksi sosiaalisen median isojen toimijoiden kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat