Yle: Britannian mellakoiden taustavoimissa mukana nuori suomalainen uusnatsi

Ylen selvityksen mukaan Britannian mellakoiden taustavoimista löytyy myös uusnatsitaustainen suomalaistoimija.

Yle kertoo noin kaksikymppisen miehen olleen ylläpitäjänä mellakoita suunnittelevassa Telegram-ryhmässä. Siellä keskusteltiin muun muassa iskukohteista ja suomalaismiehen kerrotaan jakaneen tuhopoltto-ohjeita. 

Miehellä kerrotaan olleen myös oma natsiaatteinen Telegram-kanava jo vuosien ajan.

Southport Wake Up -nimiseen ryhmään kuului ennen sulkemista ryhmässä oli 14 000 jäsentä. Yle kertoo suomalaismiehen antaneen ryhmässä neuvoja myös henkilöllisyyden suojaamiseen.

Sosiaalinen media lietsoo mellakoita

Politico kirjoitti viime viikolla, että Britannian moskeijoihin ja turvapaikanhakijoiden majoituksiin kohdistuvat mellakat liittyivät erottamattomasti toimintaan verkossa.

Kolmen pikkulapsen murhasta Southportissa on levinnyt laajalti väärää tietoa sosiaalisen median kanavissa ja äärioikeistolaiseen väkivaltaan yllyttäviä kanavia on useita.

Myös hyökkäyksen tekijästä on levitetty runsaasti vääriä tietoja, minkä on arvioitu lietsoneen mellakoita entisestään.

Hyökkääjä on ruandalaisten vanhempien Britanniassa syntynyt 17-vuotias poika. Sosiaalisessa mediassa on muun muassa käytetty tekijästä väärää nimeä, joka viittaisi arabitaustaan. Samoin on liikkunut valheellisia väitteitä siitä, että epäilty olisi turvapaikanhakija, joka olisi hiljattain saapunut Britanniaan veneellä.

Liki viikon jatkuneet mellakat ovat vakavimpia Britanniassa yli vuosikymmeneen. BBC:n mukaan poliisi on ottanut kiinni lähes 800 mellakoitsijaa ja syytteitä on nostettu yli 300.

Rasisminvastaisia mielenosoituksia järjestettiin muun muassa Lontoossa, Cardiffissa, Manchesterissa, Glasgow'ssa ja Belfastissa.

Lue myös:

    Uusimmat