BBC: Cobra-hätätilaryhmä koolle Britannian mellakoiden vuoksi

Viikon jatkuneet mellakat ovat vakavimpia Britanniassa yli vuosikymmeneen.

Britanniassa hallituksen Cobra-hätätilaryhmän on määrä kokoontua maanantaina käsittelemään maassa viikon jatkunutta väkivaltaista mellakointia, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Viikonlopun aikana eri puolilla maata otettiin kiinni liki 150 mellakoitsijaa.

Kokoukseen ottavat osaa pääministeri ja muut asiaan liittyvät ministerit sekä maan ylintä poliisijohtoa.

Useita päiviä jatkuneiden levottomuuksien taustalla on Luoteis-Englannin Southportissa viime maanantaina tapahtunut veitsihyökkäys, jossa kuoli kolme pikkutyttöä. Hyökkääjästä on levitetty runsaasti vääriä tietoja, minkä on arvioitu lietsoneen tilannetta entisestään.

Hyökkääjä on ruandalaisten vanhempien Britanniassa syntynyt 17-vuotias poika. Sosiaalisessa mediassa on muun muassa käytetty tekijästä väärää nimeä, joka viittaisi arabitaustaan. Samoin on liikkunut valheellisia väitteitä siitä, että epäilty olisi turvapaikanhakija, joka olisi hiljattain saapunut Britanniaan veneellä.

Pääministeri kehotti riehujia pysymään kotona

Pääministeri Keir Starmer sanoi puheessaan sunnuntaina, että ihmisillä on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi Britanniassa. Mellakoitsijoita hän kehotti jäämään kotiin, jotta heidän ei myöhemmin tarvitsisi katua osallistumistaan riehuntaan.

– Muslimiyhteisöt ovat olleet kohteina, moskeijoihin on hyökätty, kuten myös muiden vähemmistöjen kimppuun. Kaduilla tehdään natsitervehdyksiä, poliisien kimppuun hyökätään. Silmitöntä väkivaltaa ja rasistisia puheita, minä en pelkää kutsua tätä siksi, mitä ne ovat: äärioikeistolaisia konnantöitä.

Liki viikon jatkuneet mellakat ovat vakavimpia Britanniassa yli vuosikymmeneen.

Lue myös:

    Uusimmat