Helena Petäistön kolumni: Eurooppa yritetään murentaa sisältä käsin – jokaisen suomalaisaikuisen on tehtävä nyt ratkaiseva päätös

Nyt jos koskaan on syytä äänestää EU-vaaleissa ja miettiä tarkkaan, kenelle äänensä antaa, kirjoittaa Helena Petäistö.

Suomi tarvitsee kyvykkäitä ja työtä pelkäämättömiä meppejä ajamaan isänmaan etua ja edistämään EU:ta oikeaan suuntaan. Yhteenkään hakkaraiseen ei saa arvokasta paikkaa tuhlata, sillä yksittäisellä mepillä on oikeasti hämmästyttävän paljon valtaa, jos hän vain osaa sitä käyttää.

Kyseessä ovat maailman toiseksi suurimmat demokraattiset vaalit, sillä 450 miljoonan asukkaan Euroopan unionilla on 350 miljoonaa äänioikeutettua. Vain Intian vaalit ovat suuremmat. Juuri nyt, kun autoritaariset diktaattorit ja sotarikolliset pitävät planeettaa temmellyskenttänään, on korkea aika ryhdistäytyä ja näyttää demokratian voima.

Juuri nämä diktaattorit pelkäävät demokratiaa ja mikä pahinta, he vihaavat Euroopan unionia ja tekevät kaikkensa murentaakseen sen sisältä päin. Unionin sisällä on voimia, jotka tekevät myyräntyötä. Kukaan ei enää vaadi eroa EU:sta eikä eurosta nyt, kun on nähty, miten suurta haittaa brexit on tehnyt Britannialle. Mutta Unkarin pääministeri ja Kremlin agentti Viktor Orbán on sanonut ääneen, että hänen päämääränsä on valloittaa Bryssel.

EU-parlamentissahan ei kahtiajako kulje oikeiston ja vasemmiston välillä niin kuin kansallisissa parlamenteissa, vaan EU:ta edistävien maltillisten poliittisten puolueiden ja EU:ta vastustavien ääripuolueiden välillä. Viime aikojen koettelemukset, sota ja pandemia, sekä niistä johtuneet inflaatio ja energian ja elintarvikkeiden hinnannousu ja toisaalta myös laiton maahanmuutto ja sen tuoma turvattomuuden tunne, ovat kaikki luoneet hyvää kasvualustaa ääripuolueille ja niiden helppoheikeille, jotka lupaavat kaikkeen ratkaisuja ilman reaalista pohjaa. Kremlin kybervaikuttaminen ja ääripuolueiden ja väkivaltaisen liikehdinnän rahoittaminen Euroopassa nakertaa demokraattisia yhteiskuntia entistä enemmän.

Jo kaksissa edellisissä EU-vaaleissa EU-vastaisen äärioikeiston kannatus on noussut, mutta ei niin paljon kuin pelättiin. Maltilliset, EU-myönteiset puolueet ovat pysyneet parlamentin enemmistönä. Mutta tällä kertaa EU-vastaisten voimien ja Putinin kannattajien vahvistumisen uhka on aina vain suurempi. Mielipidemittausten mukaan EU-myönteisten puolueiden pitäisi pysyä edelleen enemmistönä, mutta ero saattaa kaventua vaarallisen pieneksi EU-vastaisten puolueiden vahvistuessa.

Se merkitsisi EU:n päätöksenteon hidastumista ja jopa estymistä, pahimmillaan halvaantumista. Tämä kaikki uhkaa tapahtua pahimmalla mahdollisella hetkellä, kun Ukraina käy sotaa ja Donald Trump saattaa nousta uudelleen valtaan Yhdysvalloissa. Euroopassa tarvitaan nyt enemmän kuin aikoihin vahvaa ja nopeaa päätöksentekoa. Trumpin paluun mukana Yhdysvallat voi vetää tukensa pois Naton toiminnalta Euroopassa.

Juuri kun Suomi sai viimein tehdyksi historiallisen päätöksensä liittyä Natoon, uhkaakin puolustusliitto taas lamaantua. Suomen itäraja ei kuitenkaan häivy yhtään mihinkään eikä sen takana valtaa pitävä sotarikollinen diktaattori.

Kyseessä ovat siis todellakin niin vakavat ajat, että meistä aivan jokaisen on syytä suunnata vaaliuurnille ja varmistaa, että Putinin vastaiset voimat, maltilliset puolueet, saavat selvän voiton. Siten taataan EU-parlamentin toimintakyky ja demokratian säilyminen.

Vaalien jälkeen EU-parlamentin koko nousee 705:stä 720:een meppiin. Se merkitsee Suomelle yhtä lisäpaikkaa eli yhteensä 15 meppiä.

Nyt jos koskaan on jokaisen syytä miettiä tarkkaan, kenelle äänensä antaa! Unohtakaa suomalainen puoluepolitiikka ja eduskunnan jakautuminen oikeistoon ja vasemmistoon. EU-parlamentissa kahtiajako tapahtuu EU-myönteisten ja EU-vastaisten välillä.

Siitä vain etsimään EU-myönteisten puolueiden ehdokasviidakosta työtä pelkäämätöntä ja rohkeaa henkilöä, joka pärjää kansainvälisessä työympäristössä kielitaitonsa ja lobbaustaitojensa puolesta. Näinä vaarallisina aikoina ei EU-parlamenttiin pidä lähettää harjoittelijoita eikä elämään kyllästyneitä elefantteja.

Peräti 75 prosenttia Suomen lainsäädännöstä tulee Brysselistä, ja noin puolet siitä menee EU-parlamentin mankelin läpi. Brysseliin ja Strasbourgiin lähtijöiltä vaaditaan siis paljon enemmän kuin Arkadianmäen valtiopäivämiehiltä ja -naisilta. Kyseessä ei ole totisesti mikään turistimatka, vaan rankka työleiri, jota Lasse Lehtinen nimitti kirjassaan viiden vuoden kakuksi.

Yksittäisellä suomalaismepillä tarjoutuu paljon mahdollisuuksia vaikuttaa, jos hän osaa olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Tärkeimmät vaikuttamisen paikat ovat poliittiset ryhmät ja eri valiokunnat. Niissä pienenkään maan meppi ei huku kuin neula heinäkasaan niin kuin 15 mepillemme voi helposti käydä 720 mepin täysistunnossa – paitsi silloin, kun meppi pääsee esittelemään valmistelemansa raportin suurelle salille.

Mutta pääsy "rapporteuriksi" vaatii perehtyneisyyttä, aktiivisuutta ja taitavaa lobbausta niin valiokunnassa kuin puolueryhmässä. Siinä porukassa, johon monista suurista maista on voinut tulla tosi koviakin tappeja, on vain kyettävä osoittamaan pätevyytensä, eikä se tule ilmaiseksi. Se vaatii aluksi ahkeraa lukemista ja perehtymistä, kotiläksyjen tekemistä tosissaan. Sitten on osattava tehdä itsensä tykö eurooppalaisessa ympäristössä. Ja itse raportin laatiminen vaatii suurta ahkeruutta ja asiaan paneutumista.

Kotimaan eduskunnassa kansanedustajat viettävät kissanpäiviä meppikollegoihinsa verrattuina.

Aina siitä lähtien, kun EU-parlamentti sai Lissabonin sopimuksen myötä rutkasti lisää valtaa, ovat mepit olleet isänmaan kannalta avainasemassa. Tosiasiassa he voivat vaikuttaa asioihin enemmän kuin suomalainen ministeri.

On siis elintärkeää lähettää EU-parlamenttiin vain todella taitavia ja motivoituneita edustajia. Kaukana ovat ne ajat, jolloin Brysseliin ja Strasbourgiin lähdettiin jäähdyttelemään niin, että koko instituutiota alettiin kutsua norsujen hautausmaaksi. Nyt siellä on etenkin pienen maan edustajan oltava nopea kuin kärppä valvomassa isänmaan etua.

EU-parlamentilla on päätösvaltaa jäsenmaiden päämiesten ohella lähes kaikissa keskeisissä asioissa paitsi ulko- ja puolustuspolitiikassa. Jos suomalaismeppi on maamme asioiden kannalta tärkeässä valiokunnassa, hän voi pelastaa meille todella elintärkeitä asioita.

Nyt poisjäävistä mepeistä sekä Petri Sarvamaa että Nils Torvalds ovat panostaneet niin paljon oikeissa valiokunnissa oikeaan aikaan, että ilman heitä olisivat maajussimme pulassa ja metsätaloutemme vielä nykyistä enemmän pinteessä. Torvalds profiloitui ansiokkaasti myös ilmasto- ja ympäristöasioissa ja pääsi puolueryhmässään arvostettuun asemaan. Myös Elsi Katainen on kunnostautunut "maatalousmeppinä". 

Suomen asema kaikkia muita pohjoisempana erilaisten olosuhteiden maana on vain saatava ymmärretyksi aina uudelleen ja uudelleen. Sarvamaa onnistui pelastamaan myös kuljetusalan yritykset, joita uhkasi mittojen ja massojen takia pysähdys Ruotsiin eikä pääsyä eteenpäin Euroopassa. Ja hänen ansiokas taistelunsa oikeusvaltiojärjestelmän puolesta sai ylistystä jopa suurilta jäsenmailta, sillä se vei koko Eurooppaa eteenpäin demokratian tiellä. Sarvamaan arvostus ulottui yli ryhmärajojen.

Henna Virkkunen on tehnyt suuren työn saamalla Suomen pääradan eurooppalaisen raideverkoston ytimeen osana kunnianhimoista "Raiteiden Eurooppa" -projektia. Valitettavasti kotimaan hallitukset eivät vain ole osanneet tarttua täkyyn ja tarjolla olevaan rahaan Ruotsin tavoin, vaan Suomi on jäänyt muualla Euroopassa pitkälle kehitetyn raideliikenteen suhteen kehitysmaaksi. Meppejä kannattaisi siis myös kuunnella. Miapetra Kumpula-Natri puolestaan on puurtanut ansiokkaasti digiasioissa.

Kaikkien aikojen tunnetuin suomalaismeppi on tietysti nyt EU-parlamentista poistuva, paljon aikaansaanut Heidi Hautala, joka on saanut suomalaisista kaikkein eniten näkyvyyttä parlamentin varapuhemiehen asemassaan. Puoluetoverinsa Ville Niinistö ui myös EU-parlamentissa kuin kala vedessä.

Euroopan parlamentin jättävät konkarimepit vastaavat yleisön kysymyksiin: "Pitäisikö meidän nyt paljastaa…" 4:53

Euroopan parlamentin jättävät konkarimepit vastaavat yleisön kysymyksiin: "Pitäisikö meidän nyt paljastaa…"

Vaalikopin verhon takana kannattaa miettiä tarkkaan, millaiselle ehdokkaalle kallisarvoisen äänensä antaa. Jos ehdokkaalla on poliittista pelisilmää, hyvät sosiaaliset taidot, kansainvälistä kokemusta, uutteruutta ja valmiutta pistää itsensä likoon koko tarmollaan, sellaiselle taiturille kannattaa ääni antaa välittömästi.

Puolueella on todellakin vähemmän väliä – kunhan se vain on EU-myönteinen ja maltillinen. EU-parlamentissa kaikki maltilliset puolueryhmät joutuvat joka tapauksessa tekemään yhteistyötä asioiden läpiviemiseen.

Ääriryhmiä ei saa nyt päästää niskan päälle! Se olisi liian suuri ilo Vladimir Putinille.   

Tee MTV:n eurovaalikone tästä!

Lue myös:

    Uusimmat