Britannian parlamentin alahuone ei hyväksynyt pääministeri Boris Johnsonin hallituksen esitystä uusien parlamenttivaalien järjestämisestä. Kansanedustajista 298 tuki vaaleja ja 56 vastusti niitä. Vaalien tueksi olisi tarvittu 434 ääntä eli kahden kolmasosan enemmistö.
Oppositioon kuuluva työväenpuolue pidättäytyi äänestämästä. Puolue ilmoitti jo aiemmin, ettei se aio äänestää uusien vaalien puolesta vielä tässä vaiheessa. Vaalit olisi pidetty 15. lokakuuta.
Lue myös: Tämän miehen huudon ovat kaikki kuulleet: Mölyävää brittiparlamenttia kaitsenut puhemies John Bercow, 56, päätyi internetin meemipyöritykseen – mies nimesi aikoinaan kissansakin Orderiksi
Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi haluavansa vaalit, mutta ei suostunut tukemaan pääministerin ehdotusta ennen kuin sopimuksettoman EU-eron estävä laki on pantu täytäntöön.
Äänestyksen jälkeen pääministeri Johnson arvosteli Corbynia kovin sanoin.
– Hänestä taisi tulla maamme demokratian historiassa ensimmäinen oppositiojohtaja, joka kieltäytyy kutsusta vaaleihin. Voin vain spekuloida, mitä syitä hänen epäröintinsä taustalla on. Pahoin pelkään, että ilmiselvä johtopäätös on, että hän ei usko voittavansa, Johnson sanoi.
Ylähuoneen istuntoon vietiin makuupusseja
Alahuone hyväksyi aiemmin illalla muutosehdotuskierroksen läpi käyneen version opposition lakiesityksestä, jonka tarkoitus on estää sopimukseton EU-ero.
Esitys hyväksyttiin äänin 327–299. Lakiehdotus hyväksyttiin aiemmassa äänestyksessä ennen muutosehdotuksia äänin 329–300.
Laki edellyttäisi pääministeriä pyytämään EU:lta lykkäystä brexitiin, jos uutta erosopimusta EU:n kanssa ei ole syntynyt lokakuun EU-huippukokoukseen mennessä. Britannian on ollut määrä erota EU:sta 31. lokakuuta, mutta laissa kaavailtu jatkoaika jatkuisi ensi tammikuun loppuun saakka.
Lue myös: Tulinen Brexit-riita äityi brittiparlamentissa mölydraamaksi – puhemies John Bercow ojensi edustajia naama punaisena: "Käyttäydy kunnolla, ole hyvä poika!"
Johnson haukkui aiemmin päivällä opposition hankkeen "antautumiseksi", joka vie pohjan pois sekä brexitin toteutumiselta että EU:n kanssa käytäviltä neuvotteluilta eron ehdoista.
Jotta laki tulee voimaan, parlamentin ylähuoneen täytyy hyväksyä se. Ylähuoneen jäsenet valmistautuivatkin keskiviikkona harvinaiseen yön yli kestävään istuntoon, osa heistä makuupussein varustautuneina.
Ylähuoneen enemmistö vastustaa brexitiä, mutta joidenkin EU-eron kannattajien epäillään yrittävän viivyttää käsittelyä ylähuoneessa niin pitkään, ettei laki ehdi tulla hyväksytyksi ennen Johnsonin parlamentille määräämää ensi viikolla alkavaa istuntotaukoa.
Oppositio perää todisteita neuvotteluista
Boris Johnson nousi Britannian pääministeriksi vain kuusi viikkoa sitten. Hän on luvannut viedä Britannian ulos EU:sta lokakuun loppuun mennessä joko sopimuksen kanssa tai ilman.
Johnson on sanonut neuvottelevansa EU:n kanssa uuden erosopimuksen ja samalla vauhdittanut valmisteluja sopimuksettoman brexitin varalle. Pääministeri on sanonut, että hänen tiiminsä on saanut aikaan "huomattavaa edistystä".
Oppositiojohtaja Corbyn on syyttänyt Johnsonia suuren luokan huijauksesta, koska mitään neuvotteluja EU:n kanssa ei oikeasti käydä. Corbynin mukaan hallitus ei ole esittänyt todisteita sen paremmin neuvotteluissa edistymisestä kuin EU:lle tehdyistä uusista ehdotuksistakaan.
AFP:n haastatteleman korkean EU-lähteen mukaan unioni suhtautuu erittäin epäillen mahdollisuuteen, että Johnson ehtisi neuvotella EU:n kanssa minkäänlaista sopimusta ennen lokakuun loppua.