Britannian oppositio ja hallitusta vastaan kapinoivat konservatiivit ovat ottaneet haltuunsa parlamentin työjärjestyksen äänin 328–301. Sen turvin oppositio aikoo tuoda keskiviikkona käsittelyyn lakiesityksen sopimuksettoman EU-eron torjumisesta.
Lakiesityksessä pääministeri Boris Johnsonia vaadittaisiin anomaan EU:lta lykkäystä brexitin määräpäivään 31. lokakuuta. Johnson sanoi äänestystuloksen ratkettua, että jos lakiesitys menee läpi, hallitus aikoo esittää parlamentin hajottamista ja ennenaikaisten vaalien järjestämisestä. Hallituksen sisäisten lähteiden mukaan vaalipäivä olisi 14. lokakuuta.
– En halua vaaleja, mutta jos kansanedustajat äänestävät huomenna (keskiviikkona) neuvottelujen lopettamisen puolesta ja viivyttävät jälleen brexitiä turhaan jopa vuosilla, on se ainoa tapa ratkaista tämä, Johnson sanoi parlamentissa myöhään tiistaina Britannian aikaa.
Pääministeri on jo aiemmin sanonut, ettei aio missään olosuhteissa pyytää EU:lta uutta lykkäystä.
Omat kapinoivat
Opposition esityksen läpimeno vaati kapinaa Johnsonia vastaan oman puolueen sisällä, ja lopulta peräti 21 konservatiivien kansanedustajaa äänesti opposition esityksen puolesta. Heidän joukossaan olivat entinen valtiovarainministeri Philip Hammond ja parlamentin pitkäaikaisin kansanedustaja Kenneth Clarke. Johnson oli uhannut etukäteen, että häntä vastaan äänestävät erotetaan konservatiivipuolueesta.
Johnson suututti monet omankin puolueensa kansanedustajat viime viikolla, kun hän ilmoitti määräävänsä parlamentin kuuden viikon istuntotauolle. Pääministerin katsottiin kohuratkaisullaan haluavan estää parlamentin yritykset torjua sopimukseton EU-ero. Parlamentti jää istuntotauolle ensi viikolla, ja uusi istuntokausi alkaa vasta 14. lokakuuta.
Keskiviikkoon käsittelyyn tuleva lakiesitys pakottaisi Johnsonin pyytämään brexitin lykkäystä tammikuun loppuun asti, jos erosopimusta ei ole hyväksytty lokakuun 19. päivään mennessä. 17.–18. lokakuuta ohjelmassa on EU-huippukokous.
Tulinen brexit-keskustelu
Parlamentti piti tiistaina ensimmäisen istuntonsa kesätauon jälkeen, ja keskustelu brexitistä oli myrskyisä. Vasta kuusi viikkoa pääministerinä toimineen Johnsonin hallitus myös menetti yhden edustajan enemmistönsä parlamentin alahuoneessa, kun keskustelun alkaessa tuli julki tieto konservatiivien edustajan Phillip Leen loikkaamisesta brexitiä vastustavien liberaalidemokraattien riveihin.
Johnson yritti vakuuttaa kansanedustajille uuden sopimuksen brexitistä olevan yhä mahdollinen EU:n kanssa. Opposition lakiesitys sopimuksettoman EU-eron torjumisesta ja brexitin lykkäämisestä sen sijaan merkitsisi hänen mukaansa antautumista EU:n edessä ja valkoisen lipun nostamista.
– Tämä ei ole mikään normaali lakiesitys, eikä siitä ole ennakkotapausta historiasta. Jos lakiesitys hyväksytään, se pakottaisi minut menemään Brysseliin ja anomaan lykkäystä. Se pakottaisi minut hyväksymään mitkä vain tarjotut ehdot. Se tuhoaisi mahdollisuutemme neuvotella uusi sopimus. Se sallisi ystäviemme Brysselissä sanella meille neuvottelujen ehdot, Johnson sanoi lausunnossaan.
– Tätä voi kuvata vain yhdellä tavalla – tämä on (työväenpuolueen johtajan) Jeremy Corbynin antautumislaki. Se tarkoittaa valkoisen lipun nostamista. Haluan tehdä teille kaikille selväksi, että en missään nimessä hyväksy mitään tällaista, sanoi Johnson parlamentissa.
Oppositiojohtaja Corbyn kehotti Johnsonia harkitsemaan kielenkäyttöään.
– Emme antaudu kuin olisimme sodassa Euroopan kanssa. He ovat kumppaneitamme, Corbyn sanoi.
Sekä keskustelun aikana että äänestystuloksen ratkettua puhemies John Bercow joutui useaan otteeseen vaatimaan järjestystä istuntosaliin, kun kansanedustajat huutelivat ja mylvivät toistensa päälle.