EU:ssa alkaa virallisesti tänään nimitysruljanssi huippuvirkojen täyttämiseksi. Näihin kuuluvat muun muassa Euroopan keskuspankin pääjohtaja ja Euroopan komission puheenjohtaja. Suomella on kaksi kovaa nimeä EKP:hen ehdolla, sanoo pääministeri Juha Sipilä suomalaiselle medialle Brysselissä.
EKP:n pääjohtajaksi on spekulaatioissa ollut esillä enää kourallinen nimiä, kuten Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann, ranskalainen EKP:n johtokunnan jäsen Benoît Coeuré, sekä suomalaiset, Ekp:n neuvoston jäsen Erkki Liikanen ja Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn.
– Pidän heidän (Liikanen ja Rehn) nimiään täällä käytäväkeskusteluissa esillä, Sipilä totesi.
EKP:n johtajanimityspeli alkaa virallisesti heinäkuussa Ecofinin kokouksessa. Ecofin on EU:n kaikkien jäsenmaiden valtiovarainministerien neuvosto.
Sipilän mukaan voi olla hyvä, että Suomella on kaksi ehdokasta, koska kyseessä on enemmän asiantuntijatehtävä kuin poliittinen virka. Hän muistutti, että nimitys riippuu muista nimityksistä, kyseessä on paketti.
– EKP:n johtokunnan mielipide ja ohjaus painaa päätöksessä eniten, hän sanoi.
Pääministeri Sipilä saapui Brysseliin iltapäivällä, ja saapui Alde-ryhmän tapaamisen jälkeen Eurooppa-neuvoston rakennukseen hieman ennen iltaseitsemää seitsemältä alkavalle EU-johtajien epäviralliselle illalliselle.
Alde on liberaalien ja keskustan ryhmä Euroopan parlamentissa, johon keskustakin kuuluu. Alde oli yksi eurovaalien voittajista, se lisäsi paikkalukuaan useilla kymmenillä edustajilla.
Alde myös vastustaa monien muiden parlementtiryhmien nk. kärkiehdokassuunnitelmaa, eli ryhmät esittivät omia kärkiehdokkaitaan jo ennen eurovaaleja.
Keksustaoikeiston EPP:llä ja sosiaalidemokraattien ryhmillä ei ole enää yhdessä yli puolta edustajapaikoista. Sipilä, muistuttaa, että jäsenmaiden johtajat Eurooppa-neuvotossa sopivat viime vuonna, ettei se sido käsiään puheenjohtajapäätöksessä etukäteen.
– Mikään ei kuulu kenellekään. Alde ja muut keskiryhmät ovat jääneet aiemmin huippupaikooja vaille, ja nyt olisi sen aika, Sipilä kommentoi. Alden näkyvin ehdokas on tanskalainen kilpailukomissaarti Margrethe Vestager.
– Suomi lähtee siitä, että Eurooppa-neuvostolla on viime kädessä päätösvalta, mutta monet ehdokkaat ovat kiertäneet Eurooppaa ja tehneet itseään tutuksi, ja Vestagerkin on tämän asian täyttänyt, pääministeri sanoi.