Tunnetko oireet? Aivoinfarkti vaatii aina soittoa hätänumeroon – "jokainen minuutti on tärkeä"

Tänään 11.2., vietetään Euroopan hätänumeropäivää eli 112-päivää. Teemapäivänä on hyvä muistuttaa aivoverenkierronhäiriöstä, joihin sairastuu vuosittain noin 25 000 suomalaista. Aivoverenkiertohäiriön tapahtuessa hoitoon on kiire.

Soitto 112:een käynnistää tehokkaan hoitoketjun: aivoverenkiertohäiriöön sairastunut saa välittömän ensihoidon ja viiveettömän kuljetuksen suoraan oikeaan sairaalaan

– Hoitoon on kiire, koska aivoinfarktin eli valtimotukoksen liuotushoito on aloitettava ensitunteina. Verisuonen tukkeutuminen aiheuttaa aivokudokseen hapenpuutteen. Mitä kauemmin verenkierto on estynyt, sitä suuremmiksi vauriot kasvavat. Jokainen minuutti on siksi tärkeä toipumisen kannalta, muistuttaa Aivoliiton tiedotteessa Aivoliiton ylilääkäri, neurologian professori Risto O. Roine.

Myös aivoverenvuodoissa hoito on aloitettava mahdollisimman nopeasti.

Nopea hoitoon pääsy edellyttää, että sairastunut tai toinen paikalla oleva henkilö tunnistaa aivoverenkiertohäiriön oireet ja soittaa heti hätänumeroon. Aivoverenkiertohäiriöihin ei välttämättä liity kipua, eikä sairastunut aina itse huomaa oireita.

Yleisimmät aivoverenkiertohäiriöiden oireet ovat puheen puuroutuminen tai sanojen löytämisen vaikeus, toisen suupielen roikkuminen, toisen raajan tai raajaparin heikkous sekä näköhäiriöt.

Vaikka aivoverenkiertohäiriön oireet menisivätkin ohi, on soitto hätänumeroon siltikin tarpeen.

Ohimenevän aivoinfarktin oireet kestävät tyypillisimmin 2–15 minuuttia, useimmiten alle tunnin. Ohimenevän aivoinfarktin sairastaneista joka kymmenes saa aivoinfarktin viikon kuluessa ja puolet heistä jo ensimmäisen vuorokauden aikana. Hoitoon onkin hakeuduttava välittömästi, vaikka oireet menisivät ohi.

Katso yllä olevalta videolta, miten aivoinfarktin tunnistaa ja miten sen sattuessa tulee toimia.

Miten estän aivoinfarktin? 

Tästä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa neurologian professori Markku Kasteen kanssa toukokuussa 2015. Katso haastattelu!

Lähde: Aivoliitto

Lue myös:

    Uusimmat