Chilen kammokeli heitti huiman haasteen MM-rallitähdille – Kalle Rovanperältä poikkeuksellinen arvio

Chilen MM-rallissa hernerokkasumua – Esapekka Lappi ajaa "ihan kruisaillen" 0:33
Chilen MM-rallissa hernerokkasumua – Esapekka Lappi ajaa "ihan kruisaillen"

Chilen MM-ralli heitti lauantain kahden viimeisen erikoiskokeen aikana kuljettajille huiman haasteen erittäin vaikeiksi osoittautuneiden olosuhteiden muodossa.

Lauantain iltapäivälenkin keskimmäisellä erikoiskokeella noussut paksu sumu yllätti monet kuljettajat pahanpäiväisesti. Mitä pidemmälle ajojärjestyksessä mentiin, sitä huonommaksi olosuhteet muuttuivat.

Yhdeksästä pääluokan autosta neljäntenä pätkän läpi ajanut Hyundain Thierry Neuville oli tämän myötä viisi sekuntia nopeampi kuin kukaan muu.

– Kaikki näkivät, miten paksua sumu oli. Näkyvyyttä oli paikoitellen vain 30–40 metriä. Meidän täytyi hidastaa kunnolla päästäksemme pätkän läpi. Joissain paikoissa näkyvyyttä oli 50–100 metriä, ja kun ajaa 140 kilometriä tunnissa tai kovempaakin, se on vaikeaa, Neuville sanoi Belgian yleisradioyhtiön RTBF:n mukaan.

MM-sarjaa tuntuvalla, yli 30 pisteen erolla johtavalla Neuvillella oli vaikeissa olosuhteissa myös eniten hävittävää.

– Tiesin, että tällaisissa oloissa voisimme tehdä eroa, mutta toisaalta en ottanut liikaa riskejä. Tiesin koko ajan, missä olen. Nuotit osuivat täydellisesti.

Toiseksi parhaan ajan lauantain toiseksi viimeiselle ek:lle tehnyt Toyotan Kalle Rovanperä nousi kyseisellä pätkällä 13,6 sekunnin takamatkalta kisan kärkeen 5,5 sekunnin erolla tallikaveriinsa Elfyn Evansiin. Päivän viimeisellä, niin ikään kosteissa ja vaativissa oloissa ajetulla ek:lla ero kasvoi vielä 15,1 sekuntiin.

Rovanperän mukaan toiseksi viimeisen erikoiskokeen olosuhteet olivat sumuisimmat, missä hän on koskaan ajanut ralliautolla, eikä kokonaisarvio kelistä ollut sekään tavanomaisimmasta päästä.

– Tosi vaikeat olosuhteet, varmaan yhdet vaikeimmista, missä olen koskaan ajanut. Siellä onnistuimme hyvin; ei tullut virheitä, ja ajoimme kovaa. Pystyimme ottamaan Elfyniä aika paljon kiinni ja menemään ohikin.

Viimeisenä pätkät läpi ajaneen Evansin mukaan sumussa ei nähnyt edes tien reunaa.

Toista MM-ralliaan pääluokan kalustolla ajava Sami Pajari menetti toiseksi viimeisellä erikoiskokeella kaksi sijaa M-Sportin Adrien Fourmaux'lle ja Grégoire Munsterille, mutta onnistui nousemaan päivän viimeisellä pätkällä takaisin Munsterin edelle kuudenneksi.

– Odotin jonkinlaista sumua, mutta yllätyin siitä, miten paha se oli. Päätin vain yrittää ajaa fiksusti niissä olosuhteissa, koska typerän virheen tekeminen olisi ollut helppoa. Näkyvyyttä oli vain joitain metrejä, Toyotalla  ajava suomalainen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat