Chilien kasvatuksen kulta-aika on nyt, näin pääset alkuun!

Chilit kannattaa istuttaa talvella, jotta se ehtii kasvaa kunnolla.Shutterstock
Julkaistu 29.01.2013 10:30

Chilien kasvatus kannattaa aloittaa nyt, sillä siemenille otollisin istutusaika on tammikuusta maaliskuuhun.

Chilin kasvatus on yleistynyt Suomessa harrastuksena ja etenkin miehet ovat innostuneet siitä. Tampereella järjestettävät chilifestarit ovat keränneet useana vuonna yli 20 000 kävijää. Suomen Chiliyhdistyksen jäsenmäärä on myös kasvussa.

Chili on kaunis hyötykasvi, jota voi hyödyntää monipuolisesti eri ruokien kokkailussa aina alkuruoista jälkiruokiin.

Mistä liikkeelle?

Aivan ensimmäiseksi kannattaa ryhtyä siementen hankintaan ja pohtia, millaisia chilejä itse haluaa kasvattaa. Ensikertalaiselle on tarjolla valmiita paketteja, mutta kokeilunhaluinen valitsee keskenään hyvin erilaisia chilejä. Eri lajikkeet nimittäin eroavat toisistaan huomattavasti niin ulkonäön, maun kuin tuoksunkin perusteella.

Runsaasta lajikevalikoimasta johtuen palkojen väri vaihtelee punaisen eri sävyistä oranssiin ja keltaiseen. Lisäksi on olemassa chililajikkeita, joiden hedelmät ovat tummanvioletteja tai liki mustia. Palkojen muodoissa lajikkeiden välillä on suuria eroja. Jotkut paloista ovat kapean pitkiä, jotkut taas pyöreän muhkuraisia.

Lajikkeet eroavat toisistaan myös lehtien värin ja kasvutavan mukaan. Matalakasvuisia lajikkeita voi käyttää vaikkapa ruukkuistutuksissa tuomassa uutta ilmettä kesäkukkien keskelle. Lisäksi on jalostettu koristechilejä, joiden arvo perustuu nimenomaan näyttävään ulkonäköön eikä niinkään palkojen makuun ja tulisuuteen.

Chilit rakastavat valoa ja lämpöä

Paprikakasvit vaativat pitkän taimikasvatusajan ennen kukinnan alkua ja hedelmien kehittymistä. Etenkin kotiviljelyssä tärkein kasvua rajoittava tekijä on valon vähyys. Valon ja lämmön lisäksi chilit vaativat tarkkaa kastelua, sillä kasvin painosta juurten osuus on vain noin 10 %. Liiallinen märkyys voi näkyä esimerkiksi heikentyneenä sadontuottona.

Paprikakasveille on ominaista sadon jaksottaisuus. Chileillä satotaakkaa voi jakaa ja näin varmistaa hedelmien tasaisempi kypsyminen keräämällä palkoja jatkuvasti. Paprikakasvit ovat itsepölytteisiä, mutta niukoissa valo-olosuhteissa kukkien pölyttymistä ja hedelmöittymistä voidaan edistää kimalaisten avulla – tai kotiviljelyssä pumpulipuikoilla.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle