Clarissa löysi itsestään transnaisen voitettuaan drag queen -kilpailun: "Huomasin, ettei se riittänyt minulle"

Priscilla, aavikon kuningattar -musikaalin Bernadettena nähdään Clarissa Jäärni, jonka drag queen -ura sai hänet löytämään itsestään transnaisen.

– Kun voitin drag queen -kilpailun vuosia sitten huomasin, ettei se riittänyt minulle vaan halusin enemmän, paljastaa Jäärni.

Jäärni sanoo ettei hän ole esiintynyt enää kymmeneen vuoteen, mutta kun Helsingin kaupunginteatterin haku tuli auki, ystävät pakottivat hänet hakemaan roolia.

– Vanhat tanssi- ja näyttelijäystävät suorastaan pakottivat hakemaan tätä roolia. Onneksi hain, koska tämä on ollut mieluisa matka minulle.

Jäärnin mielestä Bernadette olisi kenelle tahansa herkullinen rooli.

– Hän on vanhempi rouva, jolla on diivan elkeitä. Siinä on paljon tarttumapintaa. Jokainen voi resonoida ystävysten tarinaan, mutta kaikki kerronta tehdään iloisessa hengessä, eikä katsominen ole raskas kokemus.

Jäärni kertoo, että kaikilla kolmella päähenkilöillä on kasvutarinansa: Tickillä on salainen lapsi,  Bernadette jää leskeksi ja Adam pääsee toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa.

Transsukupuolisten asema kohentunut hitaasti 

Jo ennen torstaista ensi-iltaa Jäärni on saanut runsaasti yhteydenottoja,
kun nuoret transyhteistön jäsenet ovat hakeneet esikuvastaan henkistä voimaa.

– Henkistä voimaa mielelläni annankin. Nuoret ovat kertoneet ahdistuksesta ja syrjinnästä. Hienoa, että meillä on esimerkkejä Suomessa siitä, että transtaustainen nainen voi tehdä tällaista työtä. Saamani yhteydenotot ovat olleet koskettavia ja olen omalla kokemuksella pyrkinyt valamaan nuoriin uskoa.

Jäärni on iloinen, että Suomessa on päästy tähän pisteeseen.

– Pitkässä juoksussa asiat ovat menneet eteenpäin viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta edistys on ollut tuskaisen hidasta. Transasiat ovat monimutkaisia, kompleksisia asioita, mutta siinä yritetään kuitenkin  herkästi vetää mutkia suoriksi. Onneksi tuomitsevuuden ilmapiiri on selkeästi hälventynyt. Työtä on vielä tehtävänä.

Jäärni kokee, että tänä päivänä transnaisena on helpompaa kuin aikaisempina vuosina – hengittää, elää ja olla.

Tänä syksynä eduskunnassa käsitellään transsukupuolisia koskevaa lainsäädäntöä. Voimassa oleva lainsäädäntö vaatii sukupuoltaan korjaavalta täysi-ikäisyyttä, lääketieteellisiä tutkimuksia ja osoitusta siitä, että elää vastakkaisen sukupuolen sukupuoliroolissa. 

– Lainsäädäntö on viestintää. Minun täytyy käydä lääkärin tutkimuksessa, jossa minut todetaan steriiliksi. Sen jälkeen minun pitää omin käsin viedä se paperi maistraattiin todistamaan, että minä olen lisääntymiskyvytön. En toivoisi, että kenenkään tarvitsee käydä sellaista prosessia läpi.

Jäärni lisää vielä painokkaasti, että se on ihmisen nöyryyttämistä.

– Minulla on pitkä aika omista korjaushoidoista. Kun katson taaksepäin kymmenen vuoden päähän, asenteet ovat muuttuneet paljon parempaan.

Setan tavoitteena on translaki, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen eli sukupuolimerkinnän muuttaminen henkilötietoihin perustuu omaan ilmoitukseen, on mahdollista alle 18-vuotiaille eikä se vaadi lääketieteellistä prosessia tai sterilisaatiota. 

Lue myös:

    Uusimmat