Ihmisille on nykyään tarjolla enemmän mahdollisuuksia etsiä parisuhdetta kuin koskaan aiemmin. Lukuisat deittisovellukset ja muu sosiaalinen media tarjoavat liki loputtomalta tuntuvan määrän kumppaniehdokkaita. Samaan aikaan parisuhteiden kesto on lyhentynyt ja seksiä harrastetaan yhä vähemmän, kertoo MTV:n Viiden jälkeen ohjelmassa vieraillut Väestöliiton tutkimusjohtaja Anna Rotkirch.
Rotkirchin mukaan deittisovellukset eivät aina anna hyvää pohjaa pitkille parisuhteille.
– Olemme tutkineet parisuteen merkitystä hyvinvoinnille. Silloin tosi selvää on se, että vakaus on valttia ja laatu korvaa määrän.
Rotkirch muistuttaa, että kaupallisten deittisovellusten, myös kuvapalvelu Instagramin, jota on joskus kutsuttu kaikista suurimmaksi deittisovellukseksi, toimintaa ohjaa markkinalogiikka. Palvelut pyrkivät pitämään käyttäjänsä asiakkainaan jatkossakin.
– Algoritmit hakevat huomiotasi ja ne haluavat, että olet siellä koko ajan. Jos löydät rakkauden sovelluksen kautta ja lähdet sovelluksesta, se on heiltä pois. Kaupallinen intressi heillä on, että et lähde sieltä.
1:47
"Lyhytjännitteisyys ei ole hyvästä"
Rotkirch kertoo, että deittisovellusten tulo on muuttanut ihmisten parisuhdekäyttäymistä.
– Kynnys muodostaa parisuhde on madaltunut, on helpompi löytää se matchi, mutta samalla parisuhteisen kesto ja laatu ovat heikentyneet.
Parisuhteen laatu tarkoittaa esimerkiksi parin yhdessä viettämää aikaa. Liika ruutujen katselu voi Rotkirchin heikentää parisihdetta. Parien olisikin hyvä kiinnttää huomiota parisuhteen digihyvinvointiin.
– Ruutujen merkitys ihmissuhteiseen on moninainen. Siinä voi olla hyvää ja huonoa, mutta juuri parisuhteessa ruutuaika voi pois yhteisestä ajasta ja tekemisestä. Lyhytjännitteisyys ei pitkällä tähtäimellä tunnu hyvältä ja uskon, että monet ovat jo huomanneet sen.
4:22