Dementiageeni voi tuplata koronatartunnan riskit – yhteydessä vakavaan tautimuotoon, vaikka muistisairautta ei vielä olisi kehittynyt

0:58img
Videolla kerrotaan, millaisia oireita koronavirus tyypillisesti aiheuttaa.
Julkaistu 27.05.2020 13:55

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Brittiläis-amerikkalainen tutkijatiimi löysi analyysissään yhteyden dementialle altistavan geenin ja vakavan covid-19-taudin välillä. Yhteys havaittiin ihmisillä, joille ei ollut vielä edes kehittynyt muistisairautta. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa The Guardian.

Geeneillä voi olla vaikutusta siihen, kuinka todennäköisesti ihminen sairastuu koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin vakavaan muotoon. Tuoreen tutkimuksen mukaan dementialle altistavaa geenimuutosta kantavilla on suurempi riski sairastua vaikeaan tautimuotoon.

Lisäksi löydös voi auttaa selittämään, miksi esimerkiksi Isossa-Britanniassa moni koronavirukseen kuollut on kärsinyt muistisairaudesta. Tiedotteessa tutkijat kuitenkin huomauttavat, että muistisairaiden riskiä saada koronatartunta lisää sekin, että he asuvat monesti hoivakodeissa, joissa tauti on jyllännyt.

shutterstock_1723661650

Dementiageeni tuplasi vakavan koronataudin riskin

Tutkimusta varten Exeterin ja Connecticutin lääketieteellisten yliopistojen tutkijat perehtyivät UK Biopankista saatuun aineistoon 500 000 vapaaehtoisen 48–86-vuotiaan aikuisen geeneistä ja terveydestä. Tutkijat keskittyivät ApoE-nimiseen geeniin, jonka e4-muodon tiedetään lisäävän riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. E4-geenimuoto altistaa ihmisen lisäksi veren LDL-kolesterolipitoisuuden nousemiselle ja sepelvaltimotaudille.

LUE MYÖS: 10 tapaa ehkäistä Alzheimerin tautia – asiantuntijoiden vinkit

Tutkijat huomasivat, että yli 9000 tutkitulla osallistujalla oli kaksi e4-geenimuotoa, mikä 10–15-kertaistaa riskin sairastua Alzheimerin tautiin. Yli 223 000 ihmiseltä löydettiin kaksi ApoE-geenin e3-muotoa, mikä ei vaikuta dementiariskiin.

Seuraavaksi tutkijatiimi tarkasteli sairaaloissa 16.3.–26.4. tehtyjä koronatestejä. Positiivisen näytteen antaneista 721 ihmisestä 37 kantoi kahta e4-geeniä ja 401 kahta e3-geeniä.

Otettuaan huomioon lukuisat riskitekijät, kuten iän ja sukupuolen, tutkijat totesivat, että dementialle altistava geenimutaatio kaksinkertaisti riskin vakavaan covid-19-tautiin verrattuna dementiariskiä lisäämättömään geenimuotoon. Yhdelläkään dementiageeniä kantavasta koronapotilaasta ei ollut diagnosoitu muistisairautta. 

Tutkimus ilmestyi Journal of Gerontoly: Medical Sciences -julkaisussa.

Lisää tutkimuksia aiheesta tarvitaan

Tutkijat eivät kannusta ihmisiä tekemään koronapelossa geenitestejä vaan toivovat tuloksista apua uusiin hoitomuotoihin covid-19-tautia vastaan.

The Guardianin haastattelemat asiantuntijat kuitenkin huomauttavat, että tutkimus osoittaa vaan yhteyden dementiageenin ja vakavan koronavirustaudin välillä, minkä vuoksi aihetta tulee tutkia lisää.

Lue myös: Miken, 43, kuvapari osoittaa, mitä koronavirus teki hänen keholleen kuuden sairaalaviikon aikana: "Halusin näyttää, että se voi tapahtua kenelle vain"

Lähteet: The Guardian, University of Exeter, Muistiliitto

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus