Demokratia rapautui Unkarissa – nyt sama liikehdintä leviää myös muualla Euroopassa

Unkarin pääministeri Viktor Orban ja Orbanin puolue Fidesz ovat olleet Unkarin johdossa jo vuodesta 2010 asti.

– Orban on jo vuonna 2011 todennut, että hän toteuttaa konservatiivista vallankumousta, ensin Unkarissa ja sitten EU:ssa, Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Katalin Miklóssy totesi Huomenta Suomessa.

Miklóssy on juuri julkaissut kirjansa Demokratian rappio syvenee, jossa hän käsittelee Unkarin pääministeri Viktor Orbanin hallintoa sekä Unkarin poliittista tilannetta.

Orbanin harjoittama poliitiika Euroopan Unionissa on myös huolettanut monia. 

Kesän aikana Orban onkin kuohuttanut tapaamalla Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Moskovassa ja Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä Pekingissä. Unkari toimii tällä hetkellä EU:n neuvoston puheenjohtajana.

Joissain EU-maissa onkin jo nähty Unkarin kaltaista liikehdintää.

– Puolassa on pitkään ollut niin sanottu Unkarin tie. Nyt tällä hetkellä Slovakia näyttää samanlaisia oireita, Bulgarissa on merkkejä vastaavista poliittista valtaa havittelevista puolueista. Kroatiassa on, Romanissa mahdollisesti on muutoksen tuulet, Miklóssy listaa.

Unkarin ja Orbanin tapaista liikehdintään nähdäänkin erityisesti juuri itäisessä Euroopassa. 

Miklóssy muistuttaa, että toisaalta myö lännessä Ranskan Marine Le Penin puolue Kansallinen liittouma on luomassa Orbanin kaltaista kulkusuuntaa sekä Italissa pääministeri Giorgia Meloni on halunnut lähestyä vastaavaa mallia.

Demokratian mallimaasta toiseen ääripäähän

Miklóssyn mukaan Euroopan Unionin keinot vaikuttaa Unkariin ovat vähäiset.

– Niin kauan kuin Orban on elossa ja terveenä, ei ole todennäköistä, että valta muuttuu vahvasti – ellei puolueen sisältä ilmesty uutta haastajaa.

Miklóssyn mukaan Orban onkin toteuttanut koko hallintokautensa ajan johdonmukaisesti poliittista agendaansa, jossa kansallisvaltioagenda ja nationalismi on nostettu järjestelmän ydinarvoiksi.

Unkarin demokraattinen tilanne onkin heikentynyt vuosien saatossa huomattavasti. Orbanin puolue Fidesz nousi valtaan vuonna 2010, jonka jälkeen Orban on toiminut maan pääministerinä.

– Tässä kirjassa nimenomaan pohdin sitä, että mistä johtuu, että 2010-luvulla tapahtui valtava käänne ja mikseivät tavalliset unkarilaiset näe muita vaihtoehtoja, kuin äänestää tätä puoluetta.

Miklóssy muistuttaa, että Unkari itsessään oli 1990-luvulla demokraattisen kehityksen mallimaa suhteessa muihin entisiin kommunistivaltioihin.

Katso yllä olevalta videolta, miten poliittisen historian dosentti Katalin Miklóssy kertoo Unkarin demokratian tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat