Diabetes kuriin uudella ateriarytmillä? Tutkijat suosittelevat potilaita syömään biologisen kellonsa rytmiin – näin se käytännössä toimii

8:45img
Kakkostyypin diabetes on yhä nuorempien vitsaus. Diagnoosi tulee monelle yllätyksenä – videolla kerrotaan, miksi.
Julkaistu 05.12.2019 07:44

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Israelilaistutkijat havaitsivat pienessä tutkimuksessaan, että biologisen kellon tikitystä noudattava ateriarytmi voisi jopa korvata kakkostyypin diabeetikkojen hoitoon käytetyt insuliinipistokset.

Kohonneesta paastoverensokerista kärsivien kakkostyypin diabeetikkojen tautia hoidetaan insuliinipistoksilla. Insuliinihoitoon voi liittyä painonnousua ja se voi johtaa verensokeritason hallinnan menettämiseen, Tel Avivin yliopiston tutkijat kirjoittavat tiedotteessaan. Sivuvaikutukset voivat johtaa pahimmillaan sydän- ja verisuonisairauksiin tai muihin komplikaatioihin.

Ratkaisuksi ongelmaan israelilaistutkijat tarjoavat syömistä biologisen kellon mukaan. Biologisella kellolla tarkoitetaan ihmisen elimistössä esiintyvää rytmiikkaa. Biologinen kello kontrolloi esimerkiksi hormonitasoja ja aineenvaihduntaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmisen aineenvaihdunta ja biologinen kello ovat optimoituja siihen, että ihminen syö aikaisin päivällä ja paastoa illan ja yön, jolloin hänen kuuluisi nukkua.

Syömisen pääpaino aamuun

Tutkijat suosittelevat diabeetikkoja syömään runsaasti tärkkelystä – kuten leipää ja hedelmiä – sisältävän aamupalan, suuren lounaan ja pienen, vähän tärkkelystä sisältävän illallisen.

Aamupäivällä syöty tärkkelys auttaa tuomaan elimistöön paremman glukoositasapainon ja glykeemisen kontrollin.  Tutkijoiden ehdottama ruokavalio voi auttaa diabeetikkoja vähentämään merkittävästi insuliinipistoksia ja jopa lopettamaan niiden käytön. 

Tällä hetkellä kakkostyypin diabeetikoille suositellaan kuitenkin laajalti 4–5:ttä tai useampaa ateriaa päivittäin. Israelilaistutkijoiden mukaan tämä ohje ei ole tehokas auttamaan diabeetikkoja kontrolloimaan verensokeriaan, minkä vuoksi he tarvitsevat insuliinia tai muuta lääkitystä. Mikäli insuliinipistokset johtavat painonnousuun, lopputuloksena ovat entistä korkeammat verensokeritasot.

Kolmen aterian malli auttoi laihtumaan ja tasaamaan verensokereita

Tutkimukseen osallistui 28 kakkostyypin diabeetikkoa, joista osa söi kolmesti ja osa kuudesti päivässä.

Kolmen kuukauden tutkimusjakson aikana tutkijat huomasivat, että kolme ateriaa päivässä syöneet diabeetikot kokivat vähemmän nälkää ja laihtuivat merkittävästi. Jo pienen laihtumisen on todettu voivan saada äskettäin todettu kakkostyypin diabetes remissioon.

Lisäksi kolmen ateriaa syöneiden osallistujien verensokeritasot olivat merkittävästi alhaisemmat kuin kuusi ateriaa päivässä syöneillä. Kolme ateriaa päivässä syöneet onnistuivat tutkimusjakson aikana vähentämään käyttämänsä insuliinin määrää.

Kuusi ateriaa päivässä syöneet osallistujat puolestaan eivät laihtuneet, eikä heidän verensokeritasoissaan havaittu parannusta.

Ruokailumalli voi toimia myös muiden sairauksien ehkäisemisessä

Tutkijat huomasivat, että kolmen aterian syöminen päivässä paransi diabeetikkojen biologisesta kellosta vastaavien geenien ilmentymistä.

– Tämä vihjaa, että kolme ateriaa päivässä sisältävä ruokavalio ei ole pelkästään tehokkaampi diabeteksen hallinnassa. Se voi lisäksi estää monia muita komplikaatioita, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, ikääntymistä ja syöpää, joita kaikkia biologiset kellogeenit säätelevät, Tel Avivin professori Daniela Jakubowicz sanoo tiedotteessa.

Löydökset ilmestyivät Diabetes Care -tiedelehdessä. Ne tulee varmistaa vielä suuremmissa tutkimuksissa.

Lue myös: Lääkäri mullistaisi diabeteksen nykyhoidon – näillä elintapamuutoksilla sairauden voisi jopa peruuttaa: "Ei ole olemassa diabeetikkoa, joka ei tästä hyötyisi"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Science Daily, Diabetes Care, Slash Gear, Diabetesliitto

Tuoreimmat aiheesta

Diabetes