Tarkkaile kaloreiden sijaan kelloa – trendidieetin terveyshyödyistä lisää näyttöä
Akateemisessa Endocrine Reviews -lehdessä julkaistu katsaus vahvistaa käsityksiä pätkäpaastoamisen hyödyistä. Tutkijoiden mukaan päivän aterioiden syöminen alle 12 tunnin sisällä on hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille.
Pätkäpaastoaminen on yksi viime vuosina pinnalle nousseista trendidieeteistä. Ideana on, että syömisen rajoittaminen tietyn aikaikkunan sisälle auttaa painonhallinnassa ilman kaloreiden laskemista.
Aikaisempia tutkimuksia yhteen vetävä tuore katsaus esittää, että pätkäpaasto on tehokas keino ehkäistä pitkäaikaissairauksia, kuten sydäntauteja, diabetesta ja maksasairauksia, ja mahdollisesti pidentää elinikää. Tavaksi kannattaisi ottaa päivän aterioiden syöminen 8–12 tunnin sisällä.
– Pätkäpaastoaminen voi parantaa unta ja elämänlaatua sekä pienentää lihavuuden, diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä, tutkija Satchidananda Panda yhdysvaltalaisesta Salk Institute for Biological Studies -tutkimuslaitoksesta sanoo tiedotteessa.
Lisää kliinistä ja mekanistista tutkimusta aiheesta kuitenkin tarvitaan, sillä moni katsauksessa hyödynnetyistä olemassa olevista tutkimuksista on tehty hiirillä.
Syö sisäisen kellon rytmiin
Tutkijoiden mukaan kehon sisäisen kellon aikataulun mukainen syöminen on terveydelle paras vaihtoehto. Sisäiseksi kelloksi kutsutaan aivoissa sijaitsevaa hermosolujoukkoa, joka säätelee elimistön fysiologista vuorokausirytmiä. Vuorokausivaihtelua on havaittavissa esimerkiksi vireydessä, hormonierityksessä sekä kehon lämpötilassa.
Jos ihminen syö milloin sattuu, hän häiritsee sisäsyntyistä rytmiä ja aineenvaihdunnan tasapainoa, mikä voi altistaa sairauksille. Pätkäpaasto puolestaan voi oikein toteutettuna ottaa huomioon fysiologisessa vuorokausirytmissä tapahtuvat muutokset.
Elimistö tarvitsee taukoja syömisestä, jotta solut ehtivät elpyä jatkuvasta ruoan prosessoimisesta ja insuliinipiikeistä. Tutkijoiden nyt suosittelemassa pätkäpaastomallissa ihminen on syömättä päivittäin 10–16 tuntia. Vuonna 2019 ilmestyneessä pilottitutkimuksessa havaittiin, että päivän aterioiden syöminen 10 tunnin sisällä pudottaa painoa, vähentää sisäelinrasvaa, alentaa verenpainetta ja kolesterolia sekä tasaa verensokeri- ja insuliinitasoja.
Kun syömisaikataulussa on pitäytynyt jonkin aikaa, elimistö alkaa tottua tiettyihin kellonaikoihin tuleviin insuliinipiikkeihin ja pystyy paremmin käsittelemään kohoavaa verensokeria. Liikaa koholla oleva verensokeri vahingoittaa elimistölle aiheuttaen sairauksia.
Sisäinen kello vaikuttaa myös esimerkiksi solujen toimintaan. Jos esimerkiksi maksasolut eivät ehdi hajottaa niihin kertyneitä rasvasoluja paaston aikana, voi seurauksena olla maksan rasvoittuminen, tutkija Panda sanoo Inverse-sivustolle.
Vältä raskaita aterioita iltaisin
Ihmisen sisäinen vuorokausi ei ole tasan 24 tuntia vaan sillä on luontainen taipumus jätättää. Jotta keskuskellon toiminta olisi täsmällistä, sen on saatava säännöllisiä aikamerkkejä. Aikamerkeistä voimakkain on valon ja pimeän vaihtelu, mutta myös säännöllisillä aterioinneilla on vaikutusta.
Myöhään syödyt ateriat voivat hankaloittaa nukahtamista ja univaje tunnetusti lihottaa. Jos nälkä iskee illalla ennen nukkumaanmenoa, kannattaakin syötäväksi valita jotain kevyttä – esimerkiksi hedelmä.
Vaikka pätkäpaaston terveyshyötyjä on vielä tutkittava ennen lopullisten johtopäätösten vetämistä, kannattaa raskasta iltasyömistä ja jatkuvaa napostelua välttää. Täysipainoiset ja terveelliset ateriat täyttävät vatsaa, jolloin jääkaapilla ei tarvitse ravata jatkuvasti.
Lähteet: Endocrine Society, Inverse, Endocrine Reviews, Käypä hoito
Uusimmat
-
09:03
MTV seuraa Las Vegasin F1-kisaa: Verstappenin maailmanmestaruus roikkuu ilmassa
-
09:01
Artisti Katy Perry sai tuomarit puolelleen – voi käyttää nimeään Australiassa
-
08:50
Kolme hevosta karannut Akaasta – voivat liikkua liikenteen seassa
-
08:37
Toyota nousi kauden viimeisellä ek:lla valmistajien mestariksi, Sami Pajari varmisti WRC2-tittelin – MTV seurasi
-
08:30
Pikahälytyksen SM-liigaan saanut Mestis-tähti kiirehti taksilla Turusta Jyväskylään – "Tuli vähän nopealla varoitusajalla"
-
08:13
Energiateollisuuden arvio: Näin paljon pörssisähkö maksaa alkuvuonna
-
08:06
Rantabaari-tähti Tatu Arminen sairastui pari vuotta sitten pahasti Indonesiassa – oli sairaalassa lähes koko reissun
-
08:02
Saako piparitaikinaa syödä raakana?
-
07:55
Jari Isometsä teki terävän havainnon hurjakuntoisesta Therese Johaugista: ”Vähän hirvittää”
-
07:33
Tiesitkö? Näin jouluvalot oikeasti kierrätetään
-
07:29
Utsjoella alkaa "polaariyö"
-
07:22
Mikko Rantasella huippuilta – Aleksander Barkovin Florida nöyrtyi
-
07:12
Veikkausliigassa merkittävä peliliike – vahvasti esiintynyt venäläistähti siirtyy Helsinkiin
-
07:01
"Niin nöyryyttävää" – Miisa Grekov muistelee podcastissa hetkeä, kun mokasi suorassa TTK-lähetyksessä
-
06:55
Sveitsissä äänestetään "rienaavaksi ja juutalaisvastaiseksi" koettujen Euroviisujen rahoituksesta
-
06:55
Legendaarinen HIFK-tarina käynnistyi rohkeasta heitosta – tämä hetki sai seremoniamestarin herkistymään
-
06:51
Irina teki Suomessa jotain, josta Putin ei pidä – Kremlin kiukusta on kirjallinen todistekin
-
06:45
Tämä Ott Tänakin ulosajo sinetöi MM-tittelin kohtalon – Thierry Neuville on maailmanmestari
-
06:45
Reija huumattiin Helsingin yössä: Hädän hetkellä vain äidin puhelinnumero muistui mieleen
-
06:42
Trump valinnut Brooke Rollinsin tulevaksi maatalousministeriksi
-
Lataa lisää