Tutkimus: Aamupalan syöminen ennen tätä kellonlyömää voi pienentää diabetesriskiä

1:34imgNäyttääkö aamupalasi tältä? Päivän sokerit tulivatkin siinä.
Julkaistu 25.03.2021 07:11

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Uuden tutkimuksen mukaan syömisen ennen puolta yhdeksää aloittavilla on matalampi verensokeri ja vähemmän insuliiniresistenssiä. Havainto vahvistaa näyttöä siitä, että aamiaisen nauttiminen voi pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Päivän aterioiden syömisen aloittaminen varhain voi auttaa pienentämään diabetesriskiä, yli 10 500 yhdysvaltalaisen aikuisen aineistoon perustuva tutkimus vihjaa.

Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään sen perusteella, missä aikaikkunassa he söivät päivän ateriansa (alle 10 tunnissa, 10–13 tunnissa tai yli 13 tunnissa). Tämän jälkeen tutkijat jakoivat osallistujat alaryhmiin sen pohjalta, milloin päivän ensimmäinen ateria syötiin (ennen tai jälkeen kello 8.30).

Analyysissä havaittiin, että aikaisin syövillä osallistujilla oli alhaisempi verensokeri ja vähemmän insuliiniresistenssiä huolimatta siitä, kuinka suuressa aikaikkunassa päivän ateriat nautittiin.

Lue myös: Tunnetko oireet? Tutkimus paljastaa, kuinka hälyttävän usein diabetes todetaan sattumalta

Ajoitus kestoa tärkeämpää

Niin sanottu pätkäpaasto, jossa päivän ateriat nautitaan tietyllä aikavälillä ei siis tässä tutkimuksessa näyttänyt pienentävän diabetekseen sairastumisen riskiä. 

Päinvastoin lyhyessä ajassa päivän ateriat nauttivilla oli enemmän insuliiniresistenssiä, paitsi jos aamupala syötiin ennen puolta yhdeksää aamulla.

Joissain aiemmissa tutkimuksissa aikarajoitetun syömisen on huomattu edistävän aineenvaihdunnallista terveyttä.

– Havainnot viittaat siihen, että ajoitus on voimakkaammin yhteydessä aineenvaihdunnallisiin mittareihin kuin ajallinen kesto, ja tukevat varhaisen syömisen strategioita, tutkimusta johtanut lääketieteen ja kirurgian tohtori Marriam Ali Northwestern yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Tutkimus esitettiin endokrinologien vuotuisessa ENDO 2021 -tapahtumassa.

Kohonnut verensokeri ja insuliiniresistenssi

Kohonneen verensokerin pääsyy on vyötärölihavuus ja siihen liittyvä rasvan kertyminen maksasoluihin.

Tästä aiheutuu insuliiniresistenssiä, eli elimistön sokeriaineenvaihduntaa säätelevän insuliinin vaikutus soluissa heikkenee ja verensokeri nousee. Myös vähäinen liikunta heikentää insuliinin vaikutusta.

Kohonnut verensokeri kehittyy hyvin usein tyypin 2 diabetekseksi. Niin sanottu esidiabetes-vaihe kestää tavallisesti useita vuosia.

Arviolta noin 700 000 suomalaista potee esidiabetesta ja 450 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Lähde: Terveyskirjasto

Aamiainen kannattaa syödä

Säännöllinen ateriarytmi edesauttaa terveellisen ruokavalion toteutumista ja painonhallintaa, joka on tärkeä tyypin 2 diabeteksen ehkäisy- ja hoitokeino.

Jos ateriavälejä venyttää liian pitkiksi, nälkä pääsee helposti kasvamaan liian suureksi, mikä voi altistaa ahmimiselle. Säännöllinen syöminen auttaa myös aterian jälkeisen verensokerin hallinnassa.

Aamiaisen syömättä jättäminen on yhdistetty aiemminkin ylipainoon ja diabetekseen sairastumiseen.

Erään tutkimuksen mukaan ihminen polttaa runsaan aamiaisen jälkeen yli kaksi kertaa enemmän kaloreita kuin jos söisi runsaan illallisen. Lisäksi ruoan kohottava vaikutus verensokeriin ja insuliiniin oli vähäisempi runsaan aamiaisen kuin runsaan illallisen jälkeen.

Toki myös aamiaisen sisällöllä on väliä terveysvaikutuksia miettiessä. Nappaa tästä vinkit energiaa antaviin ja napostelua ehkäiseviin aamupala-aineksiin.

Lue myös: Ravintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä: "En starttaisi aamua noin"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Katso videolta ohjeet täydellisen tuorepuuron valmistamiseen:

1:09img

Lähteet: Science Daily, The Washington Post, Endocrine Society, Diabetesliitto

Tuoreimmat aiheesta

Diabetes