Doping-urheilija vei Kristiina Mäkelän olympiapaikan, suomalaistähti ei luovu vielä toivosta – "Ennen kuin vääryys tapahtuu"

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on harmissaan siitä, ettei häntä näillä näkymin nähdä Pariisin olympialaisissa, vaikka kisapaikan lunastanut Romanian Florentina Costina Iusco sai kahden vuoden dopingpannan.

Mäkelä oli ensimmäinen urheilija, joka jäi rankingin perusteella ulos Pariisin olympialaisista. Kisapaikkansa jo lunastanut Iusco sai kuitenkin kisojen alla kaksivuotisen toimintakiellon dopingkärynsä vuoksi, mikä avasi yhden urheilijapaikan naisten kolmiloikkaan.

Mäkelä olisi rankinglistalla seuraavana, mutta Iuscon poisjäännistä huolimatta kokenut suomalainen on jäämässä ilman kisapaikkaa, sillä lähtölistat on lyöty jo lukkoon.

31-vuotias Mäkelä myöntää, että asiaa on ollut vaikea sulatella.

– Olin just periaatteessa ehtinyt käsitellä sen, että ei vain riittänyt. Minulla oli tosi vaikea kevät – takareisi repeää kolme viikkoa ennen kauden alkua ja sitten joudutaan sen kanssa kamppailemaan. Totuus oli se, ettei silloin vain riittänyt. Nyt kun tietää, että puhtaalla urheilulla se olisi sittenkin riittänyt, niin kyllähän se ihan kauhealta tuntuu, Mäkelä harmittelee Huomenta Suomen haastattelussa.

Mäkelän mukaan olisi oikeudenmukaista, että dopingkäryn sattuessa seuraava rankingin perusteella olympiakelpoinen urheilija pääsisi mukaan kisoihin. 

– Ehkä se on vaikein asia ymmärtää, että me näemme näin suuren vaivan puhtaan urheilun eteen – se ei tarkoita vain organisaatiota, joka testaa, vaan myös meitä urheilijoita. Minäkin olen kymmenen vuotta ollut testauspuoliurheilija, mikä tarkoittaa sitä, että olen joka yö kertonut, missä osoitteessa nukun ja yhden tunnin slotin vuorokaudesta, mistä osoitteesta minut löytää. Ainut kiitos, mikä siitä tulee, on toive puhtaasta ja reilusta urheilusta, Mäkelä pohjustaa.

– Nyt olisi mahdollisuus korjata tilanne ennen kuin vääryys tapahtuu, mutta siihen ei ole nyt mitään valmiutta. Se tuntuu väärältä.

Pariisin olympialaiset olisivat Mäkelälle jo uran kolmannet, sillä hän edusti Suomea jo Rio de Janeiron ja Tokion olympialaisissa vuosina 2016 ja 2021.

Vaikka tilanne Mäkelän kolmansien olympialaisten kannalta näyttää hankalalta, ei hän ole kuitenkaan vielä luopunut toivosta. 

– Nyt voi vain toivoa, että asia muuttuu. Jos minä en enää pääse mukaan, niin sitten se seuraava, joka kokee tämän saman, pääsisi. Sen takia tästä olisi tosi tärkeä keskustella ja löytyisi joku ihminen, joka veisi tätä eteenpäin. Vieläkään ei ole liian myöhäistä itseni kannalta. Vielä on aikaa kolmiloikan karsintaan, Mäkelä sanoo.

Naisten kolmiloikan karsinta hypätään perjantaina 2. elokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat