Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa elettiin tänään dramaattisia hetkiä, kun jopa valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) jätti tukematta hallituksen esitystä matkailijoiden kahdesta koronatestistä. Hallituksen esitys hyväksyttiin lopulta vain yhden äänen enemmistöllä.
Valiokunnan pohjaesityksessä matkailijoiden toisesta koronatestistä olisi luovuttu. Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta kehoitti lausunnossaan harkitsemaan toisen testin tarvetta. Testi vaaditaan 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta.
Pelisääntöjen mukaan hallituksen esitystä voi valiokunnassa muuttaa vain hallituspuolueiden valiokuntaedustajien sopimuksella ja vastuuministerin suostumuksella. Tälläkään kertaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei taipunut valiokunnan lievennysesitykseen.
Pettynyt puheenjohtaja äänesti tyhjää
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) oli tilanteeseen erittäin pettynyt. Rajoitukset vaikeuttavat matkailua ja lentoliikennettä muun muassa Lapissa.
– Minua tämä kyllä erittäin paljon harmittaa, kuvaili Lohi tuntojaan.
Lohi ei osannut arvioida, miksi sosiaali- ja terveysministeriö ei suostunut luopumaan toisesta testistä.
– He edustavat hyvin varovaista linjaa, mutta varmasti niitä juurisyitä pitää kysyä ministeriöltä. En osaa itse sanoa. Meillä oli kyllä lukuisia viranomaistahoja, jotka totesivat, että toisen testin välttämättömyys ei enää ole millään tavalla perusteltua, totesi Lohi.
Lopulta hallituspuolueiden valiokuntajäsenistä keskustan ja RKP:n edustajat äänestivät tyhjää. Muiden hallituspuolueiden äänin hallituksen kanta kuitenkin voitti yhdellä äänellä.
Oppositio kiusaa hallitusta loppuun asti
Myös sote-valiokunnan kokoomuslainen varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) oli pettynyt, kun toisesta korona-testistä ei päästy eroon. Hänkin pelkää tuplatestin karkottavan turisteja Suomesta.
– Meillä on matkailukausi edessä, joulu ja kevätkausi, niin kyllä se tuplatestaus ilman muuta siihen vaikuttaa. Eikä sille olisi ollut epidemologisia perusteita enää tässä vaiheessa, kun rokotuskattavuus on noussut. Eikä testauksen seurantaa ja valvontaa käytännössä pystytä tekemään, perusteli Laiho.
Kokoomus ja perussuomalaiset tekivät lakiesitykseen vastalauseet, joiden mukaan toisesta koronatestissä luovuttaisiin. Oppositiopuolueet aikoo myös äänestyttää eduskuntaa muutosesityksestä.
Hallituspuolueiden kansanedustajien on pelisääntöjen mukaan kuitenkin tuettava hallituksen esitystä. Keskustan ja RKP:n edustajien ei siis auta kuin purra hammasta ja painaa vihreää nappia esitykselle, jota heistä ainakaan osa ei oikeasti kannata.
Valiokunta sai kuitenkin kirjattua pykäliin muotoilun, joka mahdollistaa testien tarkastamisen myös otantamenetelmällä. Siten rajojen pahimmat ruuhkat voidaan ehkä välttää ja henkilökunta saadaan riittämään. Laki on voimassa vuoden loppuun.