Eduskunta hyväksyi DCA-sopimuksen

Sopimuksella vahvistetaan Suomen puolustuskykyä mahdollistamalla Yhdysvaltojen läsnäolo, harjoittelu ja puolustusmateriaalin varastointi Suomessa.

Eduskunta on hyväksynyt Yhdysvaltojen kanssa tehdyn puolustusyhteistyötä koskevan DCA-sopimuksen. Sopimus hyväksyttiin ilman äänestystä. Samalla eduskunta hyväksyi hallituksen esitykseen sisältyvät lakiehdotukset.

Eduskunta äänesti lausumista, joita kansanedustaja Minja Koskela (vas.) ehdotti lisättäväksi eduskunnan vastaukseen. Ulkoasiainvaliokunnan mietintö hyväksyttiin äänestyksessä lausumaehdotusten sijaan.

DCA-sopimuksella vahvistetaan Suomen puolustuskykyä mahdollistamalla Yhdysvaltojen läsnäolo, harjoittelu ja puolustusmateriaalin varastointi Suomessa. Sopimus mahdollistaa myös Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistoiminnan kaikissa kriisitilanteissa.​

Sopimuksessa muun muassa määrätään Yhdysvaltojen pääsystä Suomen alueelle sekä ennalta sovittujen tilojen ja alueiden käytöstä. Sopimuksessa sovitaan myös esimerkiksi yhdysvaltalaisjoukkojen oikeudellisesta asemasta Suomessa.

Voimaantulo edellytti eduskunnan hyväksyntää

DCA-sopimuksen neuvotteleminen tuli ajankohtaiseksi, kun Suomi päätti hakea Naton jäsenyyttä Venäjän hyökättyä Ukrainaan toissa vuoden helmikuussa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta puolsi yksimielisesti sopimuksen hyväksymistä viime torstaina.

Perjantaina pidetyssä täysistunnossa eduskunta hyväksyi asiaa koskevan lakiesityksen sisällön ulkoasiainvaliokunnan mietinnön mukaisena.

Yhdysvalloilla on samantapainen sopimus 11 muun Nato-maan kanssa. Hallitus oli jo allekirjoittanut sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa, mutta sen voimaantulo vaati eduskunnan täysistunnon hyväksynnän.

Ruotsissa valtiopäivät hyväksyi Yhdysvaltojen kanssa solmitun DCA-sopimuksen juhannuksen alla.

Lue myös:

    Uusimmat