Ulkoasiainvaliokunta puoltaa DCA-sopimuksen hyväksymistä, käsittelee myös kysymystä ydinräjähteistä

17:23img
Katso myös: Millaiset turvatakuut Suomi sai Yhdysvaltojen kanssa solmitusta DCA-sopimuksesta ja mitä se Suomelta vaatii?
Julkaistu 27.06.2024 17:31(Päivitetty 27.06.2024 17:58)

MTV UUTISET – STT

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta puoltaa Yhdysvaltojen kanssa tehdyn, puolustusyhteistyötä koskevan DCA-sopimuksen hyväksymistä. Valiokunta oli asiasta yksimielinen.

Valiokunta linjasi, että sopimus vahvistaa Suomen puolustuskykyä. 

Se mahdollistaa Yhdysvaltojen sotilaallisen läsnäolon, harjoittelun ja puolustusmateriaalin varastoinnin Suomessa sekä sallii Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistoiminnan kaikissa kriisitilanteissa.

Yhdysvallat ei ole lähettämässä joukkoja pysyvästi Suomeen, mutta joukot kävisivät Suomessa esimerkiksi koulutusta ja harjoituksia varten.

Yhdysvalloilla on samantapainen sopimus 11 muun Nato-maan kanssa. 

Norjan, Ruotsin ja Tanskan sopimukset ovat perusteiltaan samanlaisia kuin Suomen, mikä edesauttaa Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen alueellisen yhteistyön tiivistämistä.

Valiokunta käsittelee myös kysymystä ydinräjähteistä

Ulkoasianvaliokunta käsittelee mietinnössään myös kysymystä ydinräjähteistä, joiden kauttakulku tai tuominen Suomeen on lain mukaan kielletty ja rangaistavaa.

– Yhdysvalloilla ei nykyisen politiikkansa mukaan ole suunnitelmaa, aikomusta tai syytä sijoittaa ydinaseita uusiin maihin, ja kysymystä ydinaseiden tuomisesta tai kauttakulusta Suomen kautta pidetään teoreettisena, valiokunta toteaa tiedotteessa.

Ulkoasiainvaliokunta pitää tärkeänä, että sopimukseen kirjattiin osapuolille velvoite konsultoida toisiaan eri tasoilla asevoimista aina ylimpään valtionjohtoon asti.

Valiokunta korostaa myös, että konsultaatiomekanismin toimivuutta on seurattava ja arvioitava, kun sopimuksen toimeenpanosta kertyy lisää kokemusta.

Hallitus on jo allekirjoittanut sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa, mutta Suomen sopimuksen voimaantulo vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän. 

Perustuslakivaliokunta otti sopimukseen kantaa maanantaina ja totesi, että hyväksyntä on tehtävä kahden kolmasosan määräenemmistöllä, koska sopimus koskee perustuslakia monin tavoin.

Lue myös: Suomen ja USA:n DCA-sopimus: Kuolemanrangaistus perustuslakivaliokunnan erityisessä tarkastelussa

Ukrainan sota on toiminut testikenttänä Suomen puolustusteollisuuden innovaatioille, kertoo Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö STT:lle

Tuoreimmat aiheesta

Maanpuolustus