Hallitus esittää eduskunnalle Suomen ja Yhdysvaltojen välisen DCA-sopimuksen hyväksymistä

Sopimus on allekirjoitettu, mutta eduskunnan pitää hyväksyä se.

Hallitus esittää eduskunnalle Suomen ja Yhdysvaltojen välisen DCA-sopimuksen ja siihen liittyvien lakien hyväksymistä. Maat ovat jo allekirjoittaneet DCA-sopimuksen, mutta sen toimeenpanon käynnistäminen edellyttää eduskunnan hyväksyntää.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken allekirjoittivat DCA-sopimuksen Washingtonissa joulukuussa.

Päätös puolustusyhteistyösopimuksen hyväksymisestä esitetään tehtäväksi perustuslain edellyttämällä kahden kolmasosan enemmistöllä, koska sopimuksessa on perustuslain kanssa ristiriidassa olevia kohtia.

Sopimuksen myötä Suomi muun muassa avaa Yhdysvaltojen mahdolliseen käyttöön 15 sotilasaluettaan. Yhdysvaltojen käyttöön sovittuja tiloja ja alueita ovat esimerkiksi Rovaniemen, Kuopio-Rissalan, Tampere-Pirkkalan ja Jyväskylä-Tikkakosken lentotukikohdat, Upinniemen laivastotukikohta ja varuskunta-alue Kirkkonummella sekä Vekaranjärven varuskunta-alue.

Tiloja ja alueita voidaan käyttää muun muassa Yhdysvaltojen puolustuskaluston, -tarvikkeiden ja -materiaalin sijoittamiseen ennakolta Suomen alueelle.

Sopimuksessa sovitaan myös esimerkiksi yhdysvaltalaisjoukkojen pääsystä Suomen alueelle ja liikkumisesta Suomessa.

Häkkänen toivoo ripeyttä

Puolustusministeri Häkkänen toivoo eduskunnalta huolellista, mutta mahdollisimman ripeää DCA-sopimuksen käsittelyä. 

Hänen mukaansa puolustushallinnossa on keskusteltu Yhdysvaltain puolustusministeriön ja asevoimien kanssa siitä, että sopimusta voitaisiin ryhtyä toimeenpanemaan mahdollisimman nopeasti eduskunnan hyväksynnän jälkeen.

DCA-sopimuksella vahvistetaan Häkkäsen mukaan merkittävästi Suomen turvallisuutta.

Yhdysvallat on solminut DCA-sopimuksia lukuisten maiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat