Eduskunta hyväksyi potilasturvallisuuslain äänin 109–38 – vasemmistoliitosta viisi äänesti vastaan

Eduskunta on hyväksynyt tunteita kuohuttaneen potilasturvallisuuslain äänin 109–38. Tyhiä ääniä annettiin yksi ja 51 oli poissa.

Presidentti Sauli Niinistö on vahvistanut potilasturvallisuuslain.

Potilasturvallisuuslaki mahdollistaa suojelutyömääräysten antamisen hoitajille työtaistelun aikana. Lisäksi aluehallintovirastot voivat siirtää tai keskeyttää lakkoja viikon ajaksi enintään neljä kertaa.

Perussuomalaisten Arja Juvonen esitti lakiesityksen hylkäämistä. Eduskunta hyväksyi jo perjantaina lain sisällön sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Äänestyksessä lakia vastaan äänesti viisi hallituspuolue vasemmistoliiton edustajaa: Anna Kontula, Markus Mustajärvi, Hari Myllykoski, Katja Hänninen ja Suldaan Said Ahmed

"Hoitajat eivät unohda tätä koskaan"

Hoitajajärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on tuoreeltaan kommentoinut asiaa Twitterissä.

– 109–38. Poissa äänestyksestä oli 51 edustajaa. Arvoisat päättäjät: hoitajat eivät unohda tätä koskaan. #Pakkotyölaki jättää syvät haavat. Seuraukset ovat tuhoisat, Rytkönen kirjoittaa. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että laki voisi astua voimaan jo myöhään tänään, jolloin sillä olisi voinut olla vaikutusta huomenna alkavaksi ilmoitettuun lakkoon.

Tänään kuitenkin Helsingin kaupunki kertoi STT:lle, että käräjäoikeus on hyväksynyt Helsingin kaupungin tekemän turvaamistoimihakemuksen ja kieltänyt kaupungin kotihoidon huomisen lakon miljoonan euron sakon uhalla.

Tehy ja Super: Laki loukkaa perusoikeuksia

Hoitajajärjestöt ovat arvostelleet potilasturvallisuuslakia, koska ne katsovat sen loukkaavan vakavasti hoitajien perusoikeuksia.

Järjestöjen mukaan laki veisi toteutuessaan hoitajilta työtaisteluoikeuden ja syventäisi hoitajapulaa. Ne järjestivät perjantaina eduskuntatalon edustalle päättyneen mielenosoituksen lakia vastaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ministeri Lindénin mukaan lakia olisi mahdollista soveltaa myös joukkoirtisanoutumisissa, joita Tehy ja Super ovat ilmoittaneet valmistelevansa.

Hoitajien pitkään jatkunutta työkiistaa on tarkoitus sovitella jälleen tänään valtakunnansovittelijan toimistolla.

Korjattu poissaolleiden määrä äänestyksessä 19.9.2022 17.15. 

Lue myös:

    Uusimmat