Tehy pettyi eduskunnan päätökseen pakkotyölaista: "Hoitajat eivät unohda, laki jättää syvät haavat"

5:28img
Katso myös: MTV paikalla: Hoitajaliitot osoittivat perjantaina mieltään Kansalaistorilla – haastattelussa Tehyn ja Superin puheenjohtajat
Julkaistu 19.09.2022 17:50
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Hoitajajärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo olevansa surullinen eduskunnan hyväksymästä potilasturvallisuuslaista. Hänen mukaansa se jättää syvät haavat hoitajien mieliin.

Eduskunnan tänään hyväksymä potilasturvallisuuslaki mahdollistaa suojelutyön määräämisen hoitajille työtaistelun aikana.

Tehy kutsuu lakia ”hoitohenkilöstön perusoikeuksia ennenkuulumattomalla tavalla polkevaksi pakkotyölaiksi”.

Lue myös: Hoitajien työkiistaa sovitellaan tällä viikolla joka arkipäivä – Helsingin kotihoidon huominen lakko kielletty miljoonan euron sakon uhalla

– Olen surullinen, vihainen ja pettynyt, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kuvailee tiedotteessa.

– Tuntuu siltä, että valtiojohto ei nyt ymmärrä kaikkia seurauksia. Hoitajat eivät unohda. Osa heistä on jo äänestänyt jaloillaan ja sitä kehitystä voi olla vaikea saada pysähtymään, vaikka hoitajia tyydyttävä palkkaratkaisu ennemmin tai myöhemmin syntyykin.  

Rytkönen tivaa sitä, miksi näin äärimmäinen keino lainsäätäjältä. 

– Nyt hyväksyttiin työnantajien toivoma pakkotyölaki, joka kajoaa vahvasti hoitajien perusoikeuksiin käytännössä yhden kaupungin yhtä kaupunginosaa koskevan neljän päivän työnseisauksen takia, tiedotteessa todetaan.

Lue myös: Valvira MTV:lle: Jo liki tuhat sote-alan ammattilaista on hakenut ammattioikeuksiensa poistamista tänä vuonna – "Tässä tarvittaisiin pikaisesti sopu aikaan"

Tämä ihmetyttää Rytköstä myös siksi, että muitakin keinoja olisi hänen mukaansa ollut. 

– Rahoitus on, miksi sopimusta ei sitten synny? Pallo pyörii koko ajan takaisin KT:n suuntaan. KT:n ylimmän päättävän elimen valtuuskunnan puoluejako on sellainen, että nuo samat edellä mainitut puolueet voisivat valtuuskunnassa päättää hoitajien palkankorotukset turvaavasta ratkaisusta.

– Miksi ihmeessä näin ei ole toimittu ja hoidettu aikaa sitten asia pois päiväjärjestyksestä? Hoitajapula on kuitenkin pakko ratkaista, Rytkönen kysyy.

Lue myös: Eduskunta hyväksyi potilasturvallisuuslain äänin 109–38 – vasemmistoliitosta viisi äänesti vastaan

Vasemmistoliiton Saramo MTV Uutisille: Vastaan äänestäneiden suuri määrä oli yllätys, sanktioita pohditaan torstaina

"Maailmalla seurataan nyt Suomen tapahtumia"

Rytkönen sanoo olevansa huolissaan myös siitä, että laki ja hoitajien kohtelu vaarantavat julkiset sosiaali- ja terveyspalvelumme pitkälle tulevaisuuteen.

– Maailmalla seurataan nyt Suomen tapahtumia. Nämä ammatit ovat kansainvälisiä ja hoitajapula on maailmanlaajuinen, hän muistuttaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta